Tριάντα επτά επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, στις οποίες μπορεί να αναζητηθεί κάποια επικαιρότητα, κυρίως με τα οικονομικά που από τότε ταλάνιζαν την Ελλάδα, θα δημοπρατηθούν από τον οίκο «Π. Βέργος» στις 24 Ιουνίου (ξενοδοχείο Athens Plaza, 7 μ.μ.).

Οι επιστολές απευθύνονται στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Καποδίστρια, τον οποίο ο Καποδίστριας είχε διορίσει μέλος της τριμερούς επιτροπής της Οικονομίας.

Έχουν ως θέμα τις τρέχουσες κρατικές υποθέσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα: την εξεύρεση πόρων και τη συνετή διαχείριση των υπαρχόντων, την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων, την ίδρυση και λειτουργία νομισματοκοπείου, την επιλογή νομισματικού συστήματος κ.ά. Μία άλλη μακροσκελής επιστολή αναφέρεται στην αποτυχημένη εκστρατεία του Φαβιέρου για την απελευθέρωση της Χίου.

Οι επιστολές αυτές των ετών 1828-1830 ήταν μέχρι τώρα ανέκδοτες και γίνονται στις μέρες μας επίκαιρες, καθώς αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες του πρώτου κυβερνήτη της χώρας να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του νεοσύστατου κράτους. «Γράφω στο Πανελλήνιο με τρόπο σοβαρό και σαφή. Επιθυμώ να με καταλάβουν. Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων, με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…», γράφει στις 29 Φεβρουαρίου του 1828.

Ενάμιση περίπου μήνα μετά, σε άλλη επιστολή του, αντιδρά στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος. «Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί…».

Οι επιστολές, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δημοπρασία με σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά, έχουν προεκτιμηθεί μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ.