«Η Αχαΐα στη δύση του Μυκηναϊκού κόσμου. Το χρονικό μιας κοινωνίας στις παρυφές της Πάτρας» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο δρ Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στις 18.00.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Πασχαλίδης στην περίληψη της ομιλίας του: «Ο Μυκηναϊκός κόσμος, γνωστός στο ευρύ κοινό ως πολύχρυσος, χάρη στα θαυμαστά ευρήματα των ανακτόρων και των τάφων της Αργολίδας, της Μεσσηνίας και της Βοιωτίας, περιλάμβανε πολλές επικράτειες και αναρίθμητες ιστορίες ζωής και θανάτου, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αποτυπώθηκαν ποτέ σε πολύτιμες ύλες.

»Η Μυκηναϊκή Αχαΐα συχνά κατατάσσεται στην περιφέρεια αυτού του κόσμου. Οι ανασκαφές των τελευταίων τριάντα ετών ανέδειξαν ένα πυκνό δίκτυο θέσεων κατοίκησης και ταφής. Ωστόσο η μη ανεύρεση ενός ανακτορικού κέντρου και η έλλειψη του εντυπωσιακού πλούτου κτερισμάτων που απαντούν αλλού, είχαν ως αποτέλεσμα η Αχαΐα να μείνει στο περιθώριο των μελετών, έως πρόσφατα.

»Η παρουσίαση αυτή συνθέτει εκ νέου τα δεδομένα των ερευνών και προβάλλει όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις για τις περιπέτειες της Αχαΐας από τους πρώτους αιώνες της εμφάνισης του Μυκηναϊκού Πολιτισμού έως το τέλος εποχής, όταν γνώρισε μια αναπάντεχη ακμή. Η παρουσίαση εμπλουτίζεται με τα δεδομένα από τη μελέτη του ομιλητή στο μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών και από τη συμμετοχή του στην ανασκαφή του γειτονικού οικισμού της Μυγδαλιάς Πετρωτού. Οι δύο αυτές θέσεις, που βρίσκονται στις νότιες παρυφές της Πάτρας, συνιστούν τους χώρους της ζωής και της ταφής μιας τοπικής κοινωνίας που δεν άφησε κανένα πολύχρυσο σημάδι, αλλά έζησε με τους όρους και τα πάθη των ανώνυμων ανθρώπων, που μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει ως οικεία».

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο), Τοσίτσα 1, Αθήνα.