«Όλοι γνωρίζουμε κάποια από τα σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου που έχουν σωθεί ως τις μέρες μας: ναούς ή μοναστήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής με εξαιρετικό τοιχογραφικό ή ψηφιδωτό διάκοσμο, εντυπωσιακές εικόνες δημόσιας ή ιδιωτικής λατρείας, πολυτελή αντικείμενα από χρυσό ή ασήμι της αριστοκρατικής τάξης ή της αυτοκρατορικής αυλής.

»Τι γνωρίζουμε όμως για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Με ποιο τρόπο στολίζονταν και διασκέδαζαν; Τι είδους αντικείμενα εξυπηρετούσαν τις καθημερινές τους ανάγκες; Με ποιο τρόπο διεξάγονταν οι εμπορικές συναλλαγές; Πώς επηρέαζαν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων οι αλλαγές στις τύχες της αυτοκρατορίας, με την εξάπλωση ή τη συρρίκνωση των εδαφών και της ισχύος της; Πώς αντανακλώνται στα χρηστικά αντικείμενα ενός βυζαντινού σπιτιού οι διαρκείς επαφές με δυτικούς εμπόρους και ταξιδευτές από τον ισλαμικό κόσμο;»

Σε μια σειρά τέτοιων ερωτημάτων που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης έρευνας για τον βυζαντινό πολιτισμό επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις μέσα από τις ξεναγήσεις στις βυζαντινές αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται από τη Μάρα Βερύκοκου, επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, νομίσματα και εικόνες καλύπτοντας χρονικά όλη τη βυζαντινή περίοδο από τον 4ο αι. έως τον 15ο αιώνα.

Η κα Βερύκοκου αναφερόμενη στις ξεναγήσεις επισημαίνει ότι «στόχος τους είναι η παρουσίαση της αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας των αντικειμένων, αλλά και της σημασίας τους ως ιστορικών τεκμηρίων μέσα από τα οποία μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε μοναδικές πληροφορίες για τον κόσμο του Βυζαντίου». 

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων

Οι ξεναγήσεις στις βυζαντινές συλλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου 2013, 16 Ιανουαρίου 2014 και 13 Μαρτίου 2014 (16.00-17.00), με κόστος συμμετοχής 3€.

Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3671 015 (Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00-14.00).