«Η Συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνει διάσημα έργα, τα οποία κοινό και ειδικοί έχουν απολαύσει στις αίθουσες του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου, αλλά και επανειλημμένα σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού. Καλύπτει όλες τις εκφάνσεις και την εξελικτική πορεία των διαφόρων ρευμάτων στην ιστορία της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής εικόνας. Περιλαμβάνει εικόνες από τον 7ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα, οι οποίες προσγράφονται σε εργαστήρια από την Κωνσταντινούπολη και την ηπειρωτική Ελλάδα, έως την Κρήτη και τα Επτάνησα, καλύπτοντας ένα ευρύ γεωγραφικό και καλλιτεχνικό φάσμα». Με αυτά τα λόγια η Πανωραία Μπενάτου περιγράφει τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, καλώντας ταυτόχρονα το κοινό σε μια ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική ξενάγηση.

«Κάθε εικόνα του Μουσείου είναι μια απρόσμενη έκπληξη για κάθε επισκέπτη και μελετητή, καθώς πέρα από την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική της αξία, κρύβει μια μικρή ιστορία που αξίζει να αφηγηθεί κανείς», συνεχίζει η κα Μπενάτου. «Από τη μικρή εγκαυστική με τον Χριστό του 7ου αιώνα μ.Χ., τη μόνη σωζόμενη πρώιμη βυζαντινή εικόνα στον ελλαδικό χώρο, αλλά και τον Άγιο Γεώργιο έφιππο δρακοντοκτόνο του διάσημου κρητικού ζωγράφου του 15ου αιώνα Αγγέλου, που έδωσε νέο προσανατολισμό στην φημισμένη πια κρητική ζωγραφική (15ος -17ος αιώνας), στρώνοντας το δρόμο για μια ανεπανάληπτη προσωπικότητα, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco, 1541-1614), πρώιμα έργα του οποίου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε.

»Η μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική ενότητα της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων του Μουσείου Μπενάκη είναι οι εικόνες που προσγράφονται στην ονομαστή Κρητική Σχολή (15ος-17ος αιώνας). Η Κρήτη, ήδη από το 1211 υπό βενετική κατοχή, παρουσιάζει προς το τέλος του 14ου αιώνα και κυρίως στις αρχές του 15ου μια αξιοσημείωτη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαφοροποίηση, που σαφώς αντανακλάται στην ποιότητα της τέχνης. Είναι η εποχή όπου σημαντικοί κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι, κάτω από την απειλή της επικείμενης Άλωσης της Πόλης, αποφασίζουν να μετοικήσουν στην Κρήτη, ανατρέποντας όλα τα καλλιτεχνικά δεδομένα της νήσου. Η Συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων του Μουσείου προσφέρει μια ενδελεχή σκιαγράφηση της αλλαγής αυτής στην κρητική τέχνη, από τον 15ο αιώνα μέχρι και την πτώση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669, με αντιπροσωπευτικά έργα-ορόσημα αυτών των καλλιτεχνικών εξελίξεων. Τέλος, προσφέρει ουσιαστική μαρτυρία των καλλιτεχνικών δρώμενων της εποχής που ακολουθεί, όταν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εγκαταλείπει την Κρήτη και αναζητά ένα καλύτερο μέλλον στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα, ανατρέποντας εκ νέου άλλα καλλιτεχνικά δεδομένα που αφορούν τους μεταγενέστερους αιώνες».

Η Πανωραία Μπενάτου, από τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, θα σας μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα από το συναρπαστικό και αλησμόνητο ταξίδι στον κόσμο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων.

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων

Οι ξεναγήσεις στη Συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων (Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας) θα πραγματοποιηθούν στις: 12 Δεκεμβρίου 2013, 13 Φεβρουαρίου 2014 και 10 Απριλίου 2014 (16.00-17.00, κόστος συμμετοχής 3 €).

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3671 015 (Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00-14.00).