Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, ο ομογενής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της ίδιας πολιτείας, Γιώργος Σουρής, επιστήμονες από όλο τον κόσμο αλλά και ακτιβιστές πρόκειται να λάβουν μέρος στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο θα γίνει στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο, που έχει τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship» και οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών, έστειλε μήνυμα και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος. Όπως δηλώνει ο συντονιστής του, Ντένης Τριτάρης, η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά-δικαστικά θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες του συνεδρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τριτάρη, ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτόν είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου. Στη δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με τον ακτιβισμό θα εξεταστούν οι τρόποι –εργαλεία και μέθοδοι– για καλύτερα αποτελέσματα των δράσεων που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σ’ αυτήν πρόκειται να εξετασθεί ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων, σημερινών κοινωνιών. Δηλαδή ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των Γλυπτών για τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς, παρά την προφανή ήττα της Βρετανίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ότι μπορεί να έχει και εκείνη θετικά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της δικαιοσύνης τέλος, στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με τη διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε μία διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.

Πέρα από τη συμμετοχή επιστημόνων θα δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα να εκφράσει τη γνώμη του. Στο συνέδριο μετέχουν και οι άλλες επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού.

Άρθρο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Για «αδιαλλαξία της βρετανικής πλευράς να επιστρέψει στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την κατασκευή του εξαιρετικού Μουσείου της Ακρόπολης για την κατάλληλη στέγασή τους» κάνει λόγο, με άρθρο του στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald», ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, David Hill.

Στο άρθρο αναφέρεται η ιστορία της «μεταφοράς των Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία, στην ιδιωτική συλλογή του Λόρδου Έλγιν και, εν συνεχεία, της πώλησής τους στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «επίκεινται αλλαγές, δεδομένων των νέων κανονισμών της UNESCO σε ό,τι αφορά την κλοπή πολιτιστικής περιουσίας» και εξηγεί πως η Ελλάδα «έχει προσφύγει στην UNESCO, αιτούμενη διαμεσολάβηση για την επίλυση του θέματος. Εντούτοις, αναμένεται η βρετανική απάντηση, καθώς βασική προϋπόθεση για τη διαδικασία της μεσολάβησης είναι να συναινέσουν και οι δύο πλευρές».

Τονίζεται, δε, ότι η Βρετανία «ως μέλος της UNESCO έχει ήδη υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση, ως εκ τούτου, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση σε περίπτωση άρνησης». Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Hill, «σε οποιαδήποτε διαδικασία διαμεσόλαβησης, η Βρετανία δεν έχει να περιμένει καμία υποστήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της UNESCO, αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας».