Η κλεμμένη, μετά την τουρκική εισβολή, εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην κατεχόμενη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου, θα επαναπατριστεί πολύ σύντομα στην Κύπρο.

Η εικόνα εντοπίστηκε από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, να δημοπρατείται από τον οίκο Kaupp στο Σάλτσμπουργκ. Η Εκκλησία αθόρυβα και διακριτικά, με την ουσιαστική στήριξη Κυπρίων χορηγών, κατάφερε με επιτυχία να τη διεκδικήσει και να την ανακτήσει.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1787 και αποδίδεται στον αγιογράφο Λεόντιο της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου. Αφιερωματική επιγραφή στη βάση της εικόνας αναφέρει: «Μνήσθητι Δέσποινα των δούλων σου Ελευθερίου Χριστίνας και των γονέων και των τέκνων αυτών (αψοζ=1787)».

Την εικόνα παρέλαβε ήδη ο αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος. Τον Δεκέμβριο θα επαναπατριστεί και θα παραδοθεί στον Μητροπολίτη Κυρηνείας, Χρυσόστομο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.