Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που, για τη διετία 2013-2014, είναι αφιερωμένες στη θεματική «Τα πρόσωπα του Χρόνου», η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας παρουσίασαν την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον χρόνο» με θέμα την ιστορία και τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης της Ηγουμενίτσας μέσα στον χρόνο. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας (27-29 Σεπτεμβρίου 2013) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου θα παραμείνει για τη χειμερινή περίοδο.

Μέσα από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η έκθεση παρουσιάζει διαχρονικά τις αλλαγές στο αστικό τοπίο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ιχνηλατεί μνήμες του τόπου όπως αυτές αποτυπώθηκαν από το φακό επώνυμων φωτογράφων (Σπύρος Μελετζής, Δημήτρης Παπαδήμος, Αναστάσιος Γ. Ρούμπης, Γεώργιος Βαφιαδάκης, Νικόλαος Στουρνάρας, Νικόλαος Μπρέστας, Απόστολος Βερτόδουλος κ.ά.) αλλά και σε αναμνηστικές φωτογραφίες κατοίκων της πόλης μας, που θέλησαν να απαθανατίσουν τη στιγμή και, μαζί, τη μαγεία ενός κόσμου που χάνεται.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, παραχωρήθηκε φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία ΠΕΔ Ηπείρου – πρώην ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας, ΚΙΜΕΘΕ, οικ. Πιτούλη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Στέφανου Στουρνάρα, Νικόλαου Μπρέστα, Τάσου Ρούμπη, ΛΒ΄ ΕΠΚΑ, ενώ μέρος του εποπτικού υλικού αντλήθηκε από έντυπες και διαδικτυακές πηγές.

Ανοιχτή πρόσκληση

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της συλλογικής μνήμης της Ηγουμενίτσας, μιας πόλης που, στο πέρασμα του χρόνου, έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές του φυσικού και δομημένου χώρου της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΛΒ΄ ΕΠΚΑ καλεί το κοινό να συνδράμει την προσπάθεια για συγκέντρωση νέου υλικού ώστε αυτό να καταγραφεί και να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ψηφιακού λευκώματος, με θέμα την ιστορία της πόλης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για την εκπόνηση του ψηφιακού λευκώματος, η ΛΒ΄ ΕΠΚΑ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και την ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία πέραν της επίσκεψης στον χώρο της υπαίθριας έκθεσης «Εικόνες της πόλης στον χρόνο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της δράσης, είτε στο πλαίσιο μαθημάτων τοπικής ιστορίας ή άλλων προγραμμάτων της ευέλικτης ζώνης, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πρωτογενούς καταγραφής και μελέτης της τοπικής ιστορίας της Ηγουμενίτσας και βασικό εργαλείο τη συλλογή κάθε είδους προφορικής μαρτυρίας.

Όποιος διαθέτει σχετικό υλικό (παλιές φωτογραφίες, σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, λοιπό αρχειακό υλικό κ.λπ.) για τις γειτονιές, τους δρόμους, τα κτίρια και τους ανθρώπους της Ηγουμενίτσας, που μπορούν να φωτίσουν άγνωστες, σημαντικές ή ασήμαντες πτυχές της ιστορίας της, μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας (2665 0 21417, 28539) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο lbepka@culture.gr. Πληροφορίες: Θεοδώρα Λάζου, ιστορικός-αρχαιολόγος, Αντωνία Τζωρτζάτου, αρχαιολόγος).