Ιδιαίτερες γεύσεις αλλαντικών, σοκολατένιες απολαύσεις, βότανα από την ελληνική φύση, αρωματικά μπαχαρικά, εκλεκτά αποστάγματα και ευεργετικοί ξηροί καρποί αναδύονταν την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

Από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και άλλα μαγαζιά γεύσεων του κέντρου της Αθήνας άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν εκατοντάδες συμμετέχοντες στη δράση των «Atenistas» με θέμα «Open Walk Athens. Γεύσεις του κέντρου». Στο θεματικό αυτό περίπατο, οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα στη νόστιμη πλευρά της Αθήνας, εκεί όπου η σοκολάτα έρρεε άφθονη, το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ πλημμύριζε την ατμόσφαιρα, τα ιδιαίτερα λικέρ κοσμούσαν τα ράφια και τα γευστικά τυροκομικά και αλλαντικά προϊόντα κατέφταναν από όλη την Ελλάδα.

Το σημείο εκκίνησης ήταν στην οδό Βουλής. Εκεί, εθελοντές των «Atenistas» μοίραζαν έναν χάρτη με τα 21 προτεινόμενα μαγαζιά που άνοιξαν τις πόρτες τους για να συμμετέχουν στη δράση. Ζαχαροπλαστεία του Συντάγματος, μαγαζιά με μπαχαρικά και βότανα στην Ευριπίδου, παντοπωλεία στη Σοφοκλέους, ταβέρνες στην πλατεία Θεάτρου, με ιστορία δεκάδων χρόνων, σθένος ενάντια στην οικονομική κρίση και την υποβάθμιση του κέντρου της πόλης και καλά κρυμμένα μυστικά στην παρασκευή των προϊόντων τους, υποδέχτηκαν τους περιηγητές, τους πρόσφεραν τις γεύσεις τους και τους μύησαν στη δουλειά τους.

Το ΑΠΕ- ΜΠΕ παρουσιάζει μερικούς από τους «σταθμούς» της γαστρονομικής αυτής διαδρομής.

Σοκολάτα ετών… 85

Η Μαρία Κάλλας προμηθευόταν ανελλιπώς σοκολατένιες «γροθιές» από φιστίκια, η Τζάκι Κένεντι είχε προτίμηση στα λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια και η Γκρέις Κέλλυ είχε αδυναμία στα φιστίκια καραμελέ.

Στα 85 χρόνια της ιστορίας του ζαχαροπλαστείου «Αριστοκρατικόν», πελάτες απ’ όλο τον κόσμο προμηθεύονται σοκολάτες, λουκούμια, ξηρούς καρπούς και άλλες χειροποίητες λιχουδιές.

Το ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε το 1928, όταν ο Παναγιώτης Καρράς ήρθε από το Βασιλικό Πωγωνίου της Ηπείρου στην Αθήνα για να επενδύσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο σ’ ένα σοκολατένιο όνειρο. Πρωτοστεγάστηκε στον αριθμό 2 της οδού Βουκουρεστίου, ενώ σήμερα βρίσκεται στην οδό Βουλής 7 (και στην οδό Αργυροπούλου στην Κηφισιά).

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με το χέρι στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου. «Δεν διανοούμαστε να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων μας. Είναι σαν να ταΐζουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου, Γιώργος Μπιτσόπουλος.

Οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής και τα αγνά υλικά προσδίδουν στα προϊόντα του ζαχαροπλαστείου ιδιαίτερη γεύση. Στις παραδοσιακές γεύσεις έχουν προστεθεί και μοντέρνες από την τέταρτη γενιά απογόνων, με τον Θωμά Μπιτσόπουλο να πειραματίζεται με νέες γεύσεις βασισμένες στη μαστίχα Χίου και άλλες ελληνικές πρώτες ύλες, φρούτων και ξηρών καρπών.

Στα δημοφιλή προϊόντα του καταστήματος συγκαταλέγονται όσα έχουν ιδιαίτερα σχέδια. Εργαλεία, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, τσάντες, γόβες, γραβάτες, καρδιές, αλλά και πίνακες ζωγραφικής από σοκολάτα διατίθενται κατόπιν παραγγελίας, προκειμένου να αποτελέσουν ένα μοναδικό δώρο για τους πελάτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ζαχαροπλαστείο διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω του οποίου οι σοκολάτες του φτάνουν σε όλο τον κόσμο.

Η «Αριάνα» της ελιάς

Είκοσι διαφορετικά είδη ελιάς θα βρει κανείς στο κατάστημα «Αριάνα», το μοναδικό εναπομείναν του είδους στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Θεάτρου 3. Ελιές Καλαμών, Άμφισσας, Χαλκιδικής, θρούμπες, γεμιστές με αμύγδαλο ή πιπεριά και άλλες χωρίς κουκούτσι, όλες πλούσιες σε φαινόλες και βιταμίνες, συγκαταλέγονται στα προϊόντα που διαθέτει σε χονδρική και λιανική πώληση το ηλικίας 92 ετών κατάστημα.

Η «Αριάνα» αποτελούσε αγαπημένο προορισμό του Θανάση Βέγγου, ο οποίος προμηθευόταν από εδώ τις ελιές του.

Το κατάστημα ιδρύθηκε το 1921 από τον Ανδρέα Καλοθανάση, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εξιστορούσε τη –συνυφασμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία– πορεία του μαγαζιού, ενώ σήμερα την παράδοση συνεχίζουν ο γιος του, Νικόλας Καλοθανάσης, και τα παιδιά του, τρίτη γενιά των ιδιοκτητών.

Ο πρώτος ελληνικός καφές

Από το καφεκοπτείο «Μόκκα», στην οδό Αθηνάς 44, ξεκίνησε η ιστορία του ελληνικού καφέ. Εκεί, ο Χρήστος Σαμούρκας άνοιξε το πρώτο οικογενειακό καφεκοπτείο το 1922, όπου ο καφές προσφερόταν στους πελάτες, πάντα φρεσκοκομμένος. Στη μεταπολεμική περίοδο, γύρω στο 1950 ο Δημήτρης Αποστολίδης και ο Θεόδωρος Σαμούρκας συνέχισαν την παράδοση ανοίγοντας αλυσίδα καφεκοπτείων και μετονομάζοντας τον καφέ σε «Bravo». Σε αυτούς οφείλεται και η ονομασία «ελληνικός καφές». Έτσι ονόμασαν τον μέχρι τότε γνωστό ως «τούρκικο καφέ», με τη νέα ονομασία να «πρωταγωνιστεί» σε διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του ’60.

Σήμερα το πρώτο καφεκοπτείο συνεχίζει υπό τη διεύθυνση του Δημήτριου Αποστολίδη και του εγγονού του, Νικόλαου Ψωμά, οι οποίοι αναζητούν και προσφέρουν φρεσκοκαβουρδισμένες τις καλύτερες ποικιλίες από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία.

Βούτυρο γάλακτος με ονοματεπώνυμο

Το βούτυρο γάλακτος «Ζαφόλια», που για πολλά χρόνια συσκευαζόταν σε περίτεχνες συσκευασίες αλουμινίου, ήταν διάσημο σε όλη την πόλη για τη φρεσκάδα και την ποιότητά του. Σημείο πώλησής του, ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα του κέντρου, ο Ζαφόλιας στην οδό Σοφοκλέους 17, που λειτουργεί από το 1916.

Ιδρυτής της επιχείρησης ήταν ο Απόστολος Ζαφόλιας. Για πολλά χρόνια, βούτυρο και τυροκομικά προϊόντα παράγονταν στα ιδιόκτητα εργοστάσια στην Κρανιά Πίνδου και στα Μέγαρα. Σήμερα παραμένει ανοιχτό μόνο το τυροπωλείο, από το γιο του ιδρυτή, Δημήτρη Ζαφόλια, ο οποίος προσφέρει στους πελάτες του εκλεκτό βούτυρο, φέτα από την Πελοπόννησο και τη Σπάρτη, παραδοσιακό κασέρι από τη Μυτιλήνη, κεφαλοτύρι από την Αμφιλοχία, γραβιέρα από την Κρήτη, τη Νάξο και το Μέτσοβο και χειροποίητα ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα.