Τάκης Αναγνωστόπουλος (επιμ.), Ιωάννινα 1913-2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη, έκδ. Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθήνα 2013, 152 σελ.

ISBN: 978-960-6856-04-4

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Ιωάννινα, 1913-2013, ένα ιστορικός περίπατος στην πόλη» εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου για την εκατοστή επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Οι δημιουργίες που βρίσκονται μέσα στο λεύκωμα πιστοποιούν ότι τα εμπόδια δεν προέρχονται από την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά από το μέλλον, που φαίνεται ότι εγκυμονεί σήμερα απειλές με τις οποίες οι άνθρωποι τροφοδοτούν το παρόν. Το τέλος ενός παρελθόντος δεν εξασφαλίζει τη γέννηση ενός μέλλοντος. Μόνον η συνέχεια επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τι πρέπει να καταργηθεί και τι πρέπει να διατηρηθεί από το παρελθόν.

Ο Τάκης Αναγνωστόπουλος γράφει σχετικά με το βιβλίο: «Σε αυτόν το φωτογραφικό περίπατο στο χρόνο οι 16 φωτογράφοι μας παρουσιάζουν τοπία και στιγμές που αγάπησαν, τους συγκίνησαν και απαθανάτισαν με τα μέσα που τους παρείχε η τεχνολογία της εποχής τους. Από τις γυάλινες πλάκες 18×24 εκ. του Boissonnas τον Ιούλιο του 1913 και τις 10×15 εκ. του Κουτσαβέλη λίγο αργότερα, τα μεσαίου φορμά αρνητικά των Βερτόδουλου, Μελετζή, Nelly’s, Παπαϊωάννου, Χαρισιάδη, Μπαλάφα, Καλογερίδη, McCabe, της Παπούλια και του Μουζακίτη, τα πανοραμικά φιλμ 135 mm του Κόντου και τα ψηφιακά αρχεία του Ζήση, του Μάκκα και της Ζώτου τον Μάρτιο του 2013, ξεπροβάλλουν εικόνες μαγικές και αποκαλύπτουν την κοινή αγάπη των δημιουργών για την πόλη, την τέχνη και τον Άνθρωπο» […]