Τριάντα τέσσερις θέσεις προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (εαρινό εξάμηνο 2013-2014) που οδηγούν στην απόκτηση Μάστερ ή Διδακτορικού Διπλώματος.

Αναλυτικά οι θέσεις και τα προγράμματα είναι τα εξής:

Μεσογειακή Αρχαιολογία

10 θέσεις για Μάστερ και 4 θέσεις για Διδακτορικό.

Οι υποψήφιοι για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ θα πρέπει να είναι: (α) πτυχιούχοι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ή των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Ελλαδικών Πανεπιστημίων, είτε (β) πτυχιούχοι του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ή των αντίστοιχων Τμημάτων των ελλαδικών Πανεπιστημίων, ή (γ) πτυχιούχοι Τμημάτων Αρχαιολογίας ή Κλασικών Σπουδών άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων, είτε (δ) πτυχιούχοι συναφών γνωστικών πεδίων άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων (Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης, Αρχιτεκτονική, Ανθρωπολογία και άλλες επιστήμες που στηρίζουν την Αρχαιολογία, όπως Γεωλογία, Φυσική και Χημεία), ή (ε) πτυχιούχοι της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με Δευτερεύον Πτυχίο στην Ιστορία ή Αρχαιολογία.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν βαθμολογία βασικού πτυχίου «7,5/10» και άνω. Οι υποψήφιοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν σε συνέντευξη και θα παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις. Επίσης, θα πρέπει να επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις σε δύο από τις βασικές ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες που θα έχουν δηλώσει (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά). Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η Ελληνική.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με δύο προπτυχιακές εργασίες αρχαιολογικού περιεχομένου, ή σε περίπτωση πτυχιούχων συναφών γνωστικών πεδίων δύο προπτυχιακές εργασίες σε συναφή θέματα. Επιπλέον να υποβάλλονται αποδεικτικά στοιχεία καλής γνώσης δύο ξένων γλωσσών.

Οι υποψήφιοι για το Διδακτορικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αρχαιολογία ή σε συναφείς επιστήμες (Ιστορία της Τέχνης, Αρχιτεκτονική, Ανθρωπολογία, Αρχαία Ιστορία και άλλες βοηθητικές για την Αρχαιολογία επιστήμες, όπως Γεωλογία, Φυσική και Χημεία), από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο. Οι υποψήφιοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν σε συνέντευξη.

Επίσης θα πρέπει να επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις σε δύο από τις βασικές ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες που θα έχουν δηλώσει (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά).

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με αντίγραφο της διπλωματικής εργασίας επιπέδου μάστερ και αντίγραφα τυχόν δημοσιεύσεων. Επιπλέον να υποβάλλονται αποδεικτικά στοιχεία καλής γνώσης δύο ξένων γλωσσών.

Συντονιστής Προγράμματος Μεσογειακής Αρχαιολογίας: Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Παπασάββας, τηλέφωνο: 22893566, email: georgep@ucy.ac.cy

Αρχαία Ιστορία

8 θέσεις για Μάστερ και 2 θέσεις για Διδακτορικό.

Υποψήφιοι για το Μάστερ μπορεί να είναι όσοι κατέχουν Πτυχίο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και άλλων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού με βαθμολογία Πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς». Επίσης, μπορεί να είναι κάτοχοι Πτυχίου του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Φιλολογικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, καθώς και ανάλογων Τμημάτων άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, με βαθμολογία Πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς».

Οι υποψήφιοι για το Διδακτορικό θα πρέπει να κατέχουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master) στο γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι και όσοι κατέχουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master) στην «Κλασική Αρχαιολογία» από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού, ή στην «Μεσογειακή Αρχαιολογία» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κάθε Υποψήφιος πρέπει να υποβάλει Βιογραφικό Σημείωμα επισυνάπτοντας τυχόν δημοσιεύσεις και σύντομη περίληψη, μέχρι 3 σελίδες (στην ελληνική ή σε μία διεθνή γλώσσα, εφόσον αλλοδαπός), με την οποία να αναλύει και επεξηγεί το θέμα που σκοπεύει να πραγματευθεί στην προτεινόμενη Διδακτορική Διατριβή. Αν αποτελεί συνέχεια του θέματος του Master καλείται να αναφερθεί διεξοδικά στο περιεχόμενο της Διατριβής του.

Η εισήγηση για την επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την Εξεταστική Επιτροπή μετά από συνέντευξη. Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελείται από 4 Μέλη (Δύο Διδάσκοντες Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και δύο Καθηγητές από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Συντονιστής Προγράμματος Αρχαίας Ιστορίας: Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης, τηλέφωνο: 22892183, email: theomav@ucy.ac.cy

Χερσαία και Υποβρύχια Αρχαιολογία Πεδίου

10 θέσεις για Μάστερ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια σε έναν από τους παρακάτω κλάδους: Αρχαιολογία, Ιστορία, Κλασικές Σπουδές, Ανθρωπολογία ή άλλους σχετικούς ερευνητικούς τομείς (Ιστορία τέχνης, Αρχιτεκτονική, Γεωγραφία, Γεωλογία, Φυσική, Χημεία, Μηχανική). Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων της Κύπρου ή της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν βαθμό πτυχίου τουλάχιστον 6,5. Για τους απόφοιτους άλλων πανεπιστημίων ισχύει το όριο που αντιστοιχεί στον βαθμό αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η αίτηση περιλαμβάνει υπόμνημα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του υποψηφίου, το οποίο πρέπει να είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και να μην υπερβαίνει τις 650 λέξεις. Οι υποψήφιοι που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα θα καλούνται σε προσωπική συνέντευξη.

Συντονίστρια Προγράμματος Χερσαίας και Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πεδίου: Επίκουρη Καθηγήτρια Στέλλα Δεμέστιχα, τηλέφωνο: 22893568, email: demesticha@ucy.ac.cy

Πληροφορίες: Από τη Γραμματεία του Τμήματος, τηλ: 22 892180, 22 893560, φαξ: 22 895068/5078, 22 674101, www.ucy.ac.cy, και στο συνημμένο αρχείο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ