Για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ανακοίνωσή του: «Με την πεποίθηση ότι στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του έργου μας το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι η ποιότητα της δουλειάς μας, διοργανώνουμε μια σειρά διαφορετικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα που να αναδεικνύουν το σημαντικό (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας.

»Αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην προβολή και την υπεράσπιση του έργου όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού δίνοντας το μήνυμα ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, ότι η λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι μια αλυσίδα που αν αφαιρέσουμε έναν κρίκο θα σπάσει. Ότι η ανασκαφή, η συντήρηση, η αναστήλωση, η ανάδειξη και η μελέτη των μνημείων χρειάζονται έμπειρο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

»Την 20η-21η Οκτωβρίου οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι εργαζόμενοι του πολιτισμού, ανοίγουμε τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των γραφείων, των σχεδιαστηρίων και υποδεχόμαστε τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουμε για τον τρόπο που δουλεύουμε, για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και, κυρίως, για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας».

Σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟΑ, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Ημέρας προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα προσέλθουν για τις δράσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 20-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013