Τον 3ο κύκλο του εργαστηρίου φωτογραφίας «Φωτογραφίζοντας Μνημεία», που ξεκίνησε το 2012, διοργανώνει η MONUMENTA. Στον νέο κύκλο που αποτελείται από δύο μικρότερα εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα μάθουν:

Ποιες είναι οι τάσεις της φωτογραφίας απέναντι στα μνημεία του πολιτισμού μας σήμερα; Πάνω σε ποιες εικονογραφικές παραδόσεις βασίζονται; Πόσο επηρεάζεται η φωτογραφική του προσέγγιση από την ταυτότητα του μνημείου (νεότερο-αρχαίο, κλασικό-βυζαντινό, παραδοσιακό-μοντέρνο); Πώς μπορεί η φωτογραφία να συνδράμει στην ανάδειξη αλλά και στην προστασία ενός μνημείου;

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει τη μία ή και τις δύο θεματικές.

Εργαστήριο Ι

«Αρχαιότητες και τόποι του παρελθόντος», 17 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου (5 τρίωρες συναντήσεις): Το εργαστήριο θα εστιάσει στη φωτογράφιση αρχαίων μνημείων, εντάσσοντας σε αυτή τη θεματική αρχιτεκτονικά μνημεία και χώρους από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Θα ερευνηθεί η χρήση της φωτογραφίας ως μέσου αναπαράστασης αρχαιοτήτων μέσα από μια ιστορική επισκόπηση και μια θεωρητική προσέγγιση των πρακτικών της και των σχέσεών της με την αρχαιολογία. Παράλληλα θα παρουσιαστούν βασικές τεχνικές λήψης και επεξεργασίας ψηφιακής φωτογραφικής εικόνας, με έμφαση στην ιδιαίτερη μορφολογία των αρχαιοτήτων.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν πρακτικά στο πλαίσιο ομαδικής φωτογράφισης συνοδεία των εισηγητών και να εργαστούν ατομικά πάνω σε ένα μικρό φωτογραφικό θέμα της επιλογής τους.

Εργαστήριο ΙΙ

«Νεότερα μνημεία και πολεοδομικός ιστός», 14 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου (5 τρίωρες συναντήσεις): Το εργαστήριο θα εστιάσει στη φωτογράφιση νεοτέρων μνημείων, διατρέχοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τέλους του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα (παραδοσιακή αρχιτεκτονική, νεοκλασικισμός, μοντερνισμός).

Θα εξεταστούν οι σχέσεις της φωτογραφίας με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν βασικές τεχνικές λήψης και επεξεργασίας ψηφιακής φωτογραφικής εικόνας, με έμφαση στις ποικίλες φωτογραφικές προσεγγίσεις αλλά και τις προκλήσεις της φωτογράφισης μέσα στον πυκνό αστικό ιστό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν πρακτικά στο πλαίσιο ομαδικής φωτογράφισης συνοδεία των εισηγητών και να εργαστούν ατομικά πάνω σε ένα μικρό φωτογραφικό θέμα της επιλογής τους.

Πληροφορίες

Προαπαιτούμενα: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (compact καλής ποιότητας ή καλύτερη) και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν απαιτούνται εκτεταμένες γνώσεις τεχνικής λήψης και επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων.

Εισηγητές: Jeff Vanderpool, Στέργιος Καράβατος.

Χρόνος διεξαγωγής: Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη 6-9 μ.μ., εκτός από μία εξωτερική ομαδική φωτογράφιση που θα γίνει Σάββατο πρωί.

Χώρος διεξαγωγής: ΒΟΟΖΕ COOPERATIVA, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ, 90 ευρώ (μέλη ΜΟΝUΜΕΝΤΑ, φοιτητές), των δύο εργαστηρίων: 180 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6973308857, info@monumenta.org