Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, που φέτος έχουν ως γενικό θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου», διοργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι δύο δράσεις, που φέρουν τους τίτλους «παιχνίδια με το χρόνο» για την Όλυνθο και «ο κύκλος της ζωής» για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς απευθύνονται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου: Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

— 09.00-14.00: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «παιχνίδια με το χρόνο» διάρκειας 90 λεπτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραματοποιημένη παρουσίαση του μύθου της Περσεφόνης από τη θεατρική ομάδα του θεάτρου Φλέμινγκ. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Μήττας, Καλλιόπη Κουτροπούλου, Ιωάννα Μουλιάκου, Στέλιος Ανατολίτης, Εύη Μητροπούλου, Μαίρη Καρδακάρη, Ζωή Κουσάνα, Φανή Ξενουδάκη. Θα ακολουθήσει «παιχνίδι θησαυρού» μέσα στην αρχαία πόλη της Ολύνθου και βιωματικό εργαστήρι με αντίγραφα επιλεγμένων παιδικών παιχνιδιών της αρχαιότητας με στόχο την κατανόηση, μέσα από τη βιωματική εμπειρία, του τρόπου με τον οποίο ο παιδικός κόσμος συνήθιζε να διαχειρίζεται τον χρόνο στην αρχαιότητα.

— 10:00: ξενάγηση από αρχαιολόγο στον αρχαιολογικό χώρο μόνο για ενηλίκους.

— Έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τίτλο «τα πρόσωπα του χρόνου» που διοργανώνεται από φωτογράφους σε συνεργασία με την ΙΣΤ΄ Εφορεία. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Βασίλης Καρκατσέλης, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Αθανασιάδης, Αλέκα Τσιρώνη, Ισμήνη Σακελλαριάδη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

— 09.00-14.00: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «ο κύκλος της ζωής» διάρκειας μίας ώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική αφήγηση από θεατρολόγο (Νατάσα Γεωργίου) του μύθου της σφίγγας και του Οιδίποδα, «παιχνίδι θησαυρού» μέσα στις αίθουσες του Μουσείου και δημιουργικό εργαστήρι με θέμα το γενεαλογικό δένδρο.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του διημέρου είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: τηλ. 2310801402, e-mail: istepka@culture.gr