Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καλεί τους επισκέπτες τους να πάρουν μέρος στις θεματικές ξεναγήσεις, να δουν επιλεγμένα αντικείμενα και να μάθουν πώς μετρούσαν το χρόνο στο Βυζάντιο.

Οι επισκέπτες μπορούν να ζητήσουν το θεματικό φυλλάδιο με θέμα τη μέτρηση του χρόνου στο Βυζάντιο και να περιηγηθούν μόνοι τους το Μουσείο, παίρνοντας πληροφορίες για 10 επιλεγμένα αντικείμενα. Επίσης δύο σχολικά τμήματα Στ΄ Δημοτικού μπορούν να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το χρόνο στο Βυζάντιο.

Tην Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Παιχνίδι Ρόλων με τίτλο «Μυστήριο από το παρελθόν» για ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών (με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft).

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Παιχνίδι Ρόλων απαραίτητες οι κρατήσεις στο τηλ.: 2313 306 476, καθημερινά 9.00-14.00.

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα

— Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 9.00 και 10.30: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ΄ Δημοτικού: «Τα πρόσωπα του Χρόνου» (για 2 σχολικά τμήματα).

— Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 12.00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες από αρχαιολόγο του Μουσείου με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου: Μετρώντας το χρόνο στο Βυζάντιο».

— Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 12.00: Θεματική ξενάγηση για ενήλικες από αρχαιολόγο του Μουσείου με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου: Μετρώντας το χρόνο στο Βυζάντιο».

— Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 11.00 και κάθε μισή ώρα ως τις 14.00: Παιχνίδι Ρόλων για ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών με τίτλο «Μυστήριο από το παρελθόν». Διάρκεια παιχνιδιού 1.30 ώρα. Οι παίκτες θα πάρουν μέρος σε μία ιστορία η οποία διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή, παίζοντας το ρόλο του… εαυτού τους. Έτσι χρησιμοποιώντας σύγχρονα εποπτικά μέσα θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, θα αναζητήσουν στοιχεία σε εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο θα επισκεφτούν, θα γνωρίσουν πολλές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας παρατηρώντας εκθέματα, ξετυλίγοντας έτσι ένα σύγχρονο μυστήριο με προέλευση το παρελθόν. Ένα αντικείμενο πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας είχε αποκτηθεί και κρυφτεί στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη τελούσε υπό νορμανδική κατοχή. Είναι στη θέση που το άφησε ο τελευταίος Βυζαντινός πολίτης; Υπάρχουν άλλοι που γνωρίζουν αυτό το μυστικό; Σχεδιασμός-υλοποίηση παιχνιδιού: Δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.