Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 στα Μουσεία και τις Αρχαιολογικές Συλλογές αρμοδιότητάς τους στη Λαμία, την Υπάτη, την Αταλάντη και την Ελάτεια, διοργανώνουν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κύριος στόχος της διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Για τη διετία 2013-2014 το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Δίχως ύλη και μορφή, ο Χρόνος επιβάλλεται στη σκέψη, στις πράξεις, στη δημιουργία. Χρόνος γεννά, χρόνος ωριμάζει, χρόνος φθείρει… Όλα πρόσωπα του Χρόνου, δίνουν κίνητρα για έργα μεγάλα, φαινομενικά άφθαρτα κι αιώνια: αποτυπώματα ανθρώπινης διάνοιας, αρχιτεκτονήματα, απλές κατασκευές, καθημερινά αντικείμενα, όνειρα και σκέψεις, ακόμα στέκονται λαβωμένα απ’ τη φθορά… Σε πείσμα του Χρόνου έφτασαν ως εμάς να μας θυμίσουν, να μας διδάξουν, να μας ιστορήσουν πως όλα είναι τώρα. Ότι ο Χρόνος πρόσωπο δεν έχει, καθώς φτάσαμε στην στιγμή να δημιουργήσουμε, να διδάξουμε με τη σειρά μας, ότι κανείς δεν χάνεται όταν κρατά τις μνήμες του καθάριες, ζωντανές κι αποζητά το δρόμο της αλήθειας».

Συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με τίτλο «Χρόνος ο πάντων πρόγονος». Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου για σχολικές ομάδες (09.00-13.00) και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για το κοινό (10.30-13.30).

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σχολικών ομάδων συνοδεία αρχαιολόγων της Εφορείας στην έκθεση κειμένων -φωτογραφίας «Εμπόριον, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» και εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την έκθεση (9.00-13.00). Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η περιήγηση θα επαναληφθεί για το κοινό (10.30-13.30).

Στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνει εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «χώμα-πέτρα-κόκαλο» σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων (09.00-13.00). Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» (Διάρκεια έως 13 Οκτωβρίου 2013, Προθάλαμος και Αίθουσα Ιστορικών Χρόνων Αρχαιολογικής Συλλογής Ελάτειας).

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή (17.30-19.30), ενώ στον αύλειο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ελάτειας θα παρουσιαστεί χοροθεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Αd vitam aeternam», σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη από το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελάτειας (19.30-20.30).

Πληροφορίες: κ. Σοφία Δημάκη, κ. Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Κάστρο Λαμίας, τηλ.: 2231029992, e-mail: idepka@culture.gr

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με τίτλο «Χρόνος και Τέχνη: ένας αέναος διάλογος». Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου για σχολικές ομάδες (09.00-13.00) και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για το κοινό (10.30-13.30).

Πληροφορίες: κ. Αναστασία Σταμοκώστα, 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Όθωνος 47, Λαμία, τηλ.: 22310 47628, e-mail: 24eba@culture.gr