Μίνα Μωραΐτου (επιμ.), Aπό υαλί χρωματιστό – Συλλογή Μάντως και Λόντου Οικονομίδη, έκδ. Μουσείο Μπενάκη, 8ο παράρτημα, Αθήνα 2013, 164 σελ.

ISBN 978-960-476-146-3

Στην έκδοση δημοσιεύεται το σύνολο (περίπου 150 αντικείμενα) της σπάνιας συλλογής από γυάλινα αγγεία και οπαλίνες που η Μάντω και ο Λόντος Οικονομίδης συγκρότησαν τις δεκαετίες 1960-1970 και αργότερα δώρισαν στο Μουσείο Μπενάκη. Τα περισσότερα από τα έργα της δωρεάς είναι κατασκευασμένα τον 19ο αιώνα στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και αντιπροσωπεύουν μια αισθητική τυπική ενός αθηναϊκού μεσοαστικού σπιτιού της εποχής του μεσοπολέμου.

Τον κατάλογο των αντικειμένων (σύντομη περιγραφή και φωτογραφία), που αποτελεί και το σώμα του τόμου, πλαισιώνουν τρία πρωτότυπα επιστημονικά κείμενα. Η ιστορικός Ιωάννα Πετροπούλου επιχειρεί να αναπλάσει τη φυσιογνωμία του Λόντου Οικονομίδη, όσο και να εξηγήσει το συλλεκτικό του ενδιαφέρον για τα γυαλικά Μπεϊκόζ.

Το άρθρο του ιστορικού Φώτη Μπενλισόι συνιστά συνοπτική εισαγωγή στην ανθηρή υαλουργία του Βοσπόρου, για την οποία ελάχιστες μελέτες έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική βιβλιογραφία, και η επιμελήτρια του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης Μίνα Μωραΐτου παρακολουθεί την εξέλιξη της οθωμανικής υαλουργίας ανά τους αιώνες και παρουσιάζει τη συλλογή Οικονομίδη, πραγματευόμενη ζητήματα εικονογραφίας και χρονολόγησης.

Η έκδοση περιλαμβάνει προλογικά σημειώματα της Μάντως Λ. Οικονομίδου και του Άγγελου Δεληβορριά και είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά).