Από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρες 10.00-15.00, το «Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα εκθέματά του.

Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαφορετικών θεματικών τα Σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2013-2014, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αφορούν στις πέντε αισθήσεις (για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας) και στις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου (για τα παιδιά σχολικής ηλικίας).

Στο Παιδικό Μουσείο, η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι.

Στα Παιδικό Μουσείο, μικροί και μεγάλοι μπορούν:

– να κάνουν μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες φυσαλίδες και πειράματα με το νερό, στο έκθεμα «Μέσα στο νερό»,

– να πειραματιστούν με υλικά και συνταγές μαγειρικής και να φτιάξουν τα δικά τους ξεχωριστά μπισκότα, στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»,

– να ανακαλύψουν πώς κινείται το σώμα τους και πώς η διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία, στο έκθεμα «Πώς κινούμαι;»,

– να γνωρίσουν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας, στο έκθεμα «Παιχνίδια αρχαίων»,

– να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, στο έκθεμα «Σοφίτα»,

– να παίξουν με τον Πυθαγόρα μαθηματικά στο έκθεμα «Γεια σου, Πυθαγόρα!»,

– να γίνουν έμποροι και πελάτες στο έκθεμα «Η Αγορά» και

– να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά, να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, Χτίζω και δημιουργώ».

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Σεπτέμβριο

Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την αίσθηση της «αφής»:

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Με πηλό και με ζυμάρι»: Με βασικά υλικά τον πηλό και το ζυμάρι, τα παιδιά δημιουργούν εικόνες από τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες. Ανακαλύπτουν τις ιδιότητες των υλικών, τα διακρίνουν και τα συγκρίνουν ενεργοποιώντας το αισθητήριο της αφής.

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Νιώθω τη φύση με τα χέρια μου»: Τα παιδιά αναγνωρίζουν με τις αισθήσεις τους και ταξινομούν φυσικά υλικά όπως χλωρά και ξερά φύλλα δέντρων, βότσαλα, καρπούς, χόρτο, άμμο κ.ά. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τις δυνατότητες της νερομπογιάς πάνω στα υλικά και δημιουργούν μια σύνθεση με τα αποτυπώματα της φύσης.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45. H οικονομική συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την κατηγορία συλλογών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Ο άνθρωπος και ο χρόνος»:

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

«Η μουσική στο… δρόμο»: Τετράγωνα, τρίγωνα και κύκλοι συνδυάζονται με ήχους, εικόνες και μουσικά όργανα. Τα παιδιά συγκρίνουν ήχους διαφόρων μουσικών οργάνων, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη μουσικής και κατασκευάζουν τα δικά τους μουσικά όργανα για να παίξουν μουσική στο δρόμο.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι: 12:00-13:00. H οικονομική συμμετοχή είναι 8 ευρώ για κάθε παιδί.

Πληροφορίες

Το Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα) είναι ανοιχτό στο κοινό Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00 και Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00. Η είσοδος στο Μουσείο και τα εκθέματά του είναι ελεύθερη. Τηλ.: 2103312995, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Το Σεπτέμβριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα.