Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Λάρισας και της Πιερίας κατά τις οποίες συνελήφθησαν τρία άτομα, εκ των οποίων ένας 38χρονος υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Αττική. Αναζητείται ακόμα ένα άτομο που θεωρείται από την αστυνομία μέλος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας λίγο πριν τη σύλληψή τους είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν δυο αγαλματίδια της Κυκλαδικής περιόδου, ανεκτίμητης αξίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της πλαστογραφίας, της νομοθεσίας αναφορικά με τα όπλα, την οπλοφορία και τη χρήση όπλων από αστυνομικούς και της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του ΕΔΕ.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα αστυνομικού σε σημείο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην Πιερία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες ιδιώτες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν οπλισμό και 2 αγαλματίδια. Κατά τις αναζητήσεις που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε και συνελήφθη ο υπαρχιφύλακας, σε προαύλιο χώρο εγκαταλειμμένου καταστήματος, στα παλιά διόδια Τεμπών της Λάρισας. Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε σταθμευμένο και ανασφάλιστο ένα τζιπ, που όπως προέκυψε κατείχε ένας από τους δύο συλληφθέντες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο υπαρχιφύλακας, που είχε διατεθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας, είχε δηλώσει ψευδώς ασθένεια. Ο συλληφθείς αστυνομικός με τον 38χρονο συλληφθέντα ιδιώτη είχαν έρθει σε επαφή με τον άλλο συλληφθέντα ιδιώτη, μέσω 57χρονου ημεδαπού, που αναζητείται. Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει για την πώληση των αγαλματιδίων σε γνωστό του πρόσωπο, με το οποίο πράγματι είχαν συναντηθεί (την ίδια ημέρα, πριν τη σύλληψη τους) στη περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.