Από 4 έως και 10 Αυγούστου 2013 οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας από την Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-UNESCO και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θα είναι μία επιστροφή στις κλασικές πηγές της φιλοσοφίας, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, ότι το 2013 συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα.

Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία του Πλάτωνα και την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνα «Φαίδρος».

Ανάμεσα στους 3.000 συνέδρους από τις 105 χώρες που θα έρθουν στην Αθήνα συγκαταλέγονται κορυφαίες πνευματικές και φιλοσοφικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μόραν, ο Λούκα Σκαραντίνο, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Εβάνδρο Αγγάτσι, ο Τζών Μακντάουελ, ο Ενρίκο Μπέρτι, η Τζουλιάνα Γκοντσάλες, ο Γκέραντ Ζέελ, η Μαριέτα Στεπάνυαντς, ο Πασκάλ Έντζελ,ο Τόμας Κάλβο, ο Τόμας Ρόμπινσον, ο Τζέρεμι Ρήντυ, η Μπουβάν Σαντέλ και πολλοί άλλοι.

Η έναρξη του συνεδρίου θα συνοδευτεί από συναυλία στο Ηρώδειο με έργα κλασικής μουσικής που έχουν ελληνικό θέμα, αλλά και με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Οι κανονικές πολυήμερες και πολυπληθείς εργασίες του Συνεδρίου, αρχής γενομένης από την Κυριακή το πρωί, θα γίνουν στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Για τη λήξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτές για παρακολούθηση και συμμετοχή σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα χρειαστεί γι’ αυτό να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου και να καταβάλουν οικονομική συνδρομή για την κάλυψη εξόδων του.