Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος ταξιδεύει στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τη γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Εκπεφρασμένη πρόθεσή του είναι να διερευνήσει τις πιθανότητες να συμβάλει, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, η κ. Μπόκοβα στην εξεύρεση λύσης.

«Θέλω να τονίσω ότι η μνήμη μου και η μνήμη όλων, συλλογικά, πηγαίνει πίσω, στην εκκίνηση αυτής της μεγάλης προσπάθειας της Μελίνας Μερκούρη, μιας προσπάθειας που μας ενώνει και μας συσπειρώνει όλους, την οποία χαιρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις –η κάθε μια με το δικό της τρόπο– και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού», είπε. Όπως ανέφερε, έχει έρθει ήδη σε σχετικές επαφές με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μεταξύ των οποίων και με τον ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, για να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα και να σχεδιάσουν κινήσεις στρατηγικής και τακτικής.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα απασχολήσουν τον υπουργό και τη γενική διευθύντρια της Ουνέσκο θα είναι και η πορεία εφαρμογής από τη διεθνή κοινότητα διαφόρων συμβάσεων (πχ σύμβαση της Ουνέσκο του ’70 για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 2006, σύμβαση της Ουνέσκο του ’72 για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς) που αφορούν και την Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός πρόκειται να επαναφέρει το ζήτημα της ένταξης ελληνικών μνημείων στον μακρύ κατάλογο της UNESCO.

Προωθείται η μεταφορά του Υπουργείου

Ακόμα, όπως τόνισε ο υπουργός, θα προωθήσει άμεσα τη μεταφορά και των δεκαεπτά υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου Τσαούσογλου. Ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται αναλυτική έκθεση από την Εθνική Τράπεζα με τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και το κόστος του έργου. Διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός ότι η μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρήση του χώρου από το Φεστιβάλ Αθηνών.

Δράσεις για την ανάδειξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργού είναι να προωθήσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και την πρεσβεία του Ισραήλ, με σκοπό να ενισχύσει και να αναδείξει περαιτέρω τη συλλογική μνήμη γύρω από τα πρωτοφανή γεγονότα του Ολοκαυτώματος. «Είναι καθήκον μας απέναντι στις ουμανιστικές αξίες που αποτελούν βάση του ελληνικού πολιτισμού. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται», τόνισε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο θα ενισχυθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο υπουργός είπε πως οι εργασίες συνεχίζονται , αλλά όχι με ικανοποιητικό ρυθμό και ενημέρωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αυτοψίας σε μουσεία και μνημειακούς χώρους, από την οποία ανακύπτουν πολλά ζητήματα και προβλήματα με κοινό παρανομαστή. Έχει ήδη επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και συζήτησε με τον καθηγητή Χρήστο Ντούμα για τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου.