Η Unesco ενέταξε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς το ηφαίστειο της Αίτνας, στην Ιταλία, ένα από «τα πιο ενεργά στον κόσμο».

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, το Όρος Αίτνα, το οποίο έχει ύψος 3.300 μέτρων και βρίσκεται στην ανατολική Σικελία, είναι το πιο σημαντικό ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Η δραστηριότητά του είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 2.700 χρόνια, γεγονός «το οποίο το καθιστά ένα υπόδειγμα της πιο μακροχρόνιας ηφαιστειακής δράσης στον κόσμο».

«Η φήμη του, η επιστημονική του σημασία και η πολιτιστική και παιδαγωγική του αξία το καθιστούν σημαντικό παγκοσμίως», προσθέτει η Unesco.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας και δύο δεκαετιών τεχνικών συναντήσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Unesco Μαουρίτσιο Ενρίκο Λουίτζι Σέρα, μετά την απόφαση αυτή που έλαβαν τα κράτη μέλη που μετέχουν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την ετήσια συνάντησή τους, η οποία έγινε στην Πνομ Πενχ στην Καμπότζη.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ηφαίστειο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αποτελεί μια «ανεξάντλητη πηγή γεωλογικών στοιχείων».