Σχεδόν 70 χρόνια μετά την ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία, ο Οβελίσκος του Αξούμ —μια στήλη 24 μέτρων και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Αιθιοπίας που το φασιστικό καθεστώς είχε αφαιρέσει και εγκαταστήσει στην Πόρτα Κατένα της Ρώμης— επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το 2005.

Η ιστορία του μνημείου και οι περιπέτειες του επαναπατρισμού του παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή του Οβελίσκου» που θα προβληθεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας και ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας «Lalibela» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Tο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη σχέση της Αιθιοπίας με την Ιταλία, στον πόλεμο για την ανεξαρτησία και τον μετέπειτα πολυετή αγώνα για την επιστροφή του ανεκτίμητου αυτού μνημείου στη χώρα του. Εστιάζει στον πολύπλευρο συμβολισμό αυτού του αγώνα ως προς την πολιτιστική ταυτότητα, τη διεθνή αναγνώριση, την ελπίδα για το μέλλον και τη σημασία της επιστροφής για τη συλλογική συνείδηση του αιθιοπικού λαού. Τέλος, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αιθιοπίας και να προβάλει μια διαφορετική εικόνα της χώρας, για την οποία εδώ και χρόνια επικρατεί μια αρνητική μονοδιάστατη αντίληψη απόλυτης φτώχειας και εγκατάλειψης.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Samson Giorgis, Αιθίοπας που ζει στην Ευρώπη, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας του.

Ο οβελίσκος, αναγνωρισμένος το 1980 από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αποτελεί μέρος του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου του Βασιλείου του Αξούμ (Aξώμης). Σήμερα, στην περιοχή του Αξούμ, ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας «Lalibela» υποστηρίζει 200 ορφανά και άπορα παιδιά σε 2 Κέντρα Παιδικής Φροντίδας και στα 17 χρόνια δράσης του έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.200 σε 8 Κέντρα σε όλη την Αιθιοπία.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν ομιλία του αρχαιολόγου Κώστα Νικολέντζου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ΥΠΑΙΘΠΑ, με τίτλο «Επαναπατρισμοί πολιτιστικών αγαθών: η Ελληνική πραγματικότητα» και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Για προσκλήσεις, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210 3227478, 9:00-15:00 καθημερινά.