Γνωστή για τα ψηλά, γεμάτα επιγραφές, τείχη της και τους πύργους των οχυρώσεών της, η παρθική Χατρά, περ. 290 χλμ. ΒΔ της Βαγδάτης και 110 χλμ. ΝΔ της Μοσούλης στο Ιράκ, βρίσκεται τώρα σε άμεσο κίνδυνο.

Η περιοχή της Χατρά προσαρτήθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία το 539 π.Χ. για να παίξει σπουδαίο ρόλο κατά την περίοδο της 3ης περσικής δυναστείας, της Παρθικής. (248 π.Χ.-224 μ.Χ.). Υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις και ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά τον Δεύτερο Παρθικό Πόλεμο εναντίον της Ρώμης. Αντιστάθηκε στις πολιορκίες του Τραϊανού (116/117) και του Σεπτίμιου Σεβήρου (198/199). Μετά την πτώση της παρθικής δυναστείας, η Χατρά συμπεριλήφθηκε στη νέα δυναστική αυτοκρατορία, εκείνη των Σασσανιδών, το 224 μ.Χ. Η περιοχή παρέμεινε περσική μέχρι το The region  637 μ.Χ. οπότε και εισέβαλαν οι Άραβες. Από το 1985, η αρχαία πόλη προστατεύεται από την UNESCO αποτελώντας την πρώτη χρονικά ιρακινή θέση στον γνωστό κατάλογο.

Κατά την τελευταία ταραγμένη δεκαετία, μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, η αρχαία περσική πόλη υποφέρει από εγκατάλειψη, ερήμωση αλλά και πρόχειρες ανασκαφές που περισσότερο την καταστρέφουν παρά τη βοηθούν.

Γύρω από τους ναούς και τα ερειπωμένα τείχη της Χατρά, όπου τα περσικά διακοσμητικά στιχεία και μοτίβα συναντούν τη ρωμαίκή τέχνη, μερικοί ιρακινοί αστυνομικοί διορισμένοι από το υπουργείο εσωτερικών στέκονται με αυτόματα στα χέρια, περιφρουρώντας έναν έρημο χώρο.

«Οι τουρίστες έπαψαν να επισκέπτονται το χώρο πολλά χρόνια πριν λόγω της έλλειψης ασφάλειας στην περιοχή, καθώς δεν είναι εγγυημένη ούτε και η ασφάλεια των ξένων αρχαιολογικών αποστολών» , λέει ένας ντόπιος, μέλος του προσωπικού ασφαλείας. Η έλλειψη ασφάλειας εξηγείται από τον φόβο των συχνών επιθέσεων από οπλισμένες ομάδες μελών της Αλ Κάιντα που λέγεται ότι χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και θεωρούν ορισμένες αρχαιότητες, όπως τα αγάλματα, απαγορευμένες από τον ισλαμικό νόμο.