Σε εκστρατεία ενημέρωσης για τη διάσωση και τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου στο Κουφονήσι (Λεύκη) Λασιθίου θα προχωρήσει άμεσα ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα».

Το θέατρο της Λεύκης βρίσκεται στην ομώνυμη νησίδα, σε απόσταση 3,6 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος. Κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει χωρητικότητα 1.000 θεατών. Το κοίλον έχει δώδεκα σειρές εδωλίων και σχήμα σχεδόν ημικυκλικό. Η ορχήστρα είναι λίγο μεγαλύτερη από ημικύκλιο. Το σκηνικό οικοδόμημα περιλαμβάνει προσκήνιο (λογείον), υποσκήνιο και πλάγια παρασκήνια, ενώ η είσοδος στο θέατρο γινόταν από δύο πλάγιες θολωτές παρόδους. Σήμερα, το θέατρο βρίσκεται επιχωμένο κάτω από την άμμο.

Η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, με Προγραμματική Σύμβαση, έχει χρηματοδοτήσει γεωφυσική έρευνα για το αρχαίο θέατρο, η οποία ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Κρήτης. Μετά από αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης του θεάτρου αυτού από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αρχιτέκτονες προσφέρουν ήδη εθελοντική εργασία για την εκπόνηση μελέτης για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική αμμοβολή από τις σφοδρές ανεμοθύελλες.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» για το αρχαίο θέατρο Λεύκης, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη του αρχαίου θεάτρου στην καθημερινότητά μας. Ο προϋπολογισμός των εργασιών που απαιτούνται για τη συντήρηση του θεάτρου στο Κουφονήσι ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του σωματείου «Διάζωμα» (και ειδικότερα στη σελίδα: http://www.diazoma.gr/GR/Page_16-00_24.asp).