Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτισμού, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ότι στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, ένα από τα θέματα που θα συζητούνταν ήταν η «Έγκριση ή μη μελέτης απόσπασης αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό “Βενιζέλου”, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συζήτηση του θέματος ενώ εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της Υπουργικής Απόφασης (Γενάρης 2010, μετά από την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΑΣ), που προέβλεπε την απόσπαση και τη μετακίνηση σε γειτονικό Δήμο του κεντρικού αστικού βυζαντινού ιστού της Θεσσαλονίκης, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων και άλλων κτισμάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον Σταθμό αυτό.

Ο ΣΕΑ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία πρέπει «να γίνει η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού και μετά θα εκτιμηθεί αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους απόσπαση βάσει μελετών, που θα συμπεριλάβουν και τον χώρο προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, όπως και τις μελέτες επαναφοράς των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν».

Η Γ.Γ. Πολιτισμού, με σημερινή ανακοίνωσή της, έβγαλε το θέμα από την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του ΚΑΣ. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου παραμένουν σε επιφυλακή.