Ένα  κωνικό μνημείο, αποτέλεσμα ανθρώπινης εργασίας φαίνεται να αποτελεί η μυστηριώδης κατασκευή που είχε εντοπιστεί τον περασμένο Απρίλιο στο βυθό της θάλασσας της Γαλιλαίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από τον Καθ. Σμούλικ Μάρκο, του Τμήματος Γεωφυσικής και Πλανητικών Επιστημών, τους επίσης καθηγητές Ζβι Μπεν Αβραάμ και Μοσέ Ρεσέφ και τον δρα Γκίντεον Τίμπορ του Ωκεανογραφικού και Λιμνολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου, εντόπισε με σόναρ  το μνημείο, διαμέτρου 70 μ., ύψους σχεδόν 12 μ.  και βάρους περ. 70 τόνων, κατά τη διάρκεια γεωφυσικής έρευνας στο Ν τμήμα της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η ηλικία της κατασκευής υπολογίστηκε συνδυάζοντας το ύψος της άμμου που είχε συσσωρευθεί γύρω από την κρηπίδα της και το ρυθμό συσσώρευσής της ανά έτος.

Έτσι, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κτίσμα κατασκευάστηκε με τη χρήση βασαλτικών λίθων που είχαν μεταφερθεί εκεί από απόσταση ενός μιλίου, και θεμελιώθηκε σε ξηρή γη ενώ αργότερα βυθίστηκε στο νερό. Σύμφωνα με τον δρα Γιτζάκ Παζ (της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν), η θέση, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Nautical Archaeology, φέρει συγγένειες με πρώιμες ταφικές θέσεις στην Ευρώπη και συνδεόταν μάλλον με την γειτονική εγκατάσταση Μπέιτ Γιέρα, της Εποχής του Χαλκού.

Σήμερα οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους οργανώνοντας υποβρύχια αποστολή με σκοπό την εξέταση του βυθού όπου εδράζεται η κατασκευή, τη συλλογή επιφανειακών ευρημάτων και την ανασύνθεση της γεωλογικής ιστορίας του χώρου.