Μια έκθεση για την Επίδαυρο με τίτλο: «Η Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης», με ντοκουμέντα από το αρχείο και τη συλλογή του δημοσιογράφου-συγγραφέα, εικαστικού και συλλέκτη Βασίλη Καββαθά, παρουσιάζεται από την Τρίτη 11 Ιουνίου και έως την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Η συλλογή του Βασίλη Καββαθά αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα θεάτρου, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες με θεματολογία που αφορά την Επίδαυρο.

«Είμαι Επιδαύριος και ο πατέρας μου ήταν ο δάσκαλος του χωριού επί 50 χρόνια. Ήταν και επιμελητής αρχαιοτήτων, διότι οι δάσκαλοι την εποχή εκείνη ήταν και αυτοί που επέβλεπαν τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την αρχαιολογία. Από το 1954 και μετά, είμαι θεατής των παραστάσεων της Επιδαύρου. Ίσως ο Γεωργουσόπουλος και εγώ να είμαστε οι πιο παλιοί θεατές της», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καββαθάς.

«Από την εποχή εκείνη είχα μια πρόνοια να μαζεύω ορισμένες αφίσες και ξαφνικά βρέθηκα με μια τεράστια συλλογή αφισών, οι οποίες δεν είναι όπως τις έχει εκδώσει η Περιηγητική Λέσχη ή ο ΕΟΤ, είναι ξηλωμένες από τον τοίχο, είναι σαν τοιχογραφία. Αυτά λοιπόν έγιναν μεγάλα ταμπλό και συνιστούν από μόνα τους μια πινακοθήκη. Ταυτόχρονα μάζευα βιβλία για την Επίδαυρο, διότι θεωρούσα ότι η Επίδαυρος μας υπερβαίνει όλους σαν αντικείμενο. Και επειδή για μένα τέλειωσε η υπόθεση που είχε να κάνει με το εφήμερο, δηλαδή η δημοσιογραφία, σκέφτηκα ότι η πραγματική μου ύλη είναι η Επίδαυρος» συμπλήρωσε ο κ. Καββαθάς.

Μέρος του αρχείου του Βασίλη Καββαθά, ο οποίος το έχει αναγάγει σε έργο ζωής, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ ο απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης-Πινακοθήκης της Επιδαύρου.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 20:00, ο Βασίλης Καββαθάς θα μιλήσει για τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και την ανασκαφή στο Ιερό, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει τα συλλεκτικά συγγράμματα και εκδόσεις του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς θα πραγματοποιήσει τρεις ανοιχτές συζητήσεις-συνεντεύξεις: «Η ιατρική στην Επίδαυρο», την Πέμπτη 13 Ιουνίου, με τον Στέφανο Γερουλάνο, Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Καθηγητή Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης» την Τετάρτη 19 Ιουνίου, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, Φιλόλογο-Κριτικό θεάτρου-Επίτιμο Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την Πέμπτη 27 Ιουνίου, με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Θεατρολόγο, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ, από το αρχείο της ΕΡΤ: «Ο Αλέξης Μινωτής στην Επίδαυρο», «Το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει Μήδεια», «Διονύσης Φωτόπουλος», «Η δε πόλις ελάλησεν, η Επίδαυρος – Γιώργος Μανιώτης» και «Ελλάδος Περιήγησις… Επίδαυρος».

«Έχω βρει το πρόγραμμα της συναυλίας του Δημήτρη Μητρόπουλου το 1935, που είναι σε ένα απλό χαρτί, σαν πρόγραμμα κινηματογράφου. Αυτό το πράγμα για μένα είναι τόσο πολύτιμο σαν αντικείμενο» είπε ο συλλέκτης και πρόσθεσε: «Άμα δεν γίνει αποδεκτή η συλλογή και αντιμετωπίσω την αδιαφορία που αντιμετωπίζω μέχρι σήμερα, θα της βάλω φωτιά στην πλατεία της Επιδαύρου».