Ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ανθρώπων από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες που έζησαν στη Βρετανία 3.000 χρόνια πριν από σήμερα εντοπίστηκε στο Κεντ.

Αυτό ήταν το κύριο αποτέλεσμα ενός προγράμματος έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ανθρωπολογικό υλικό από την ανασκαφή της αρχαιολογικής εταιρείας Ουέσεξ στην περιοχή Κλιφς Εντ Φαρμ, κοντά στην Πέγκγουελ Μπέι του Κεντ.

Σύμφωνα με τους ‘Τάιμς’, 25 συνολικά άτομα, ηλικίας από 6 μέχρι 55 ετών την εποχή του θανάτου τους ενταφιάστηκαν σε λάκκους που εντοπίστηκαν από την αρχαιολόγο Π. Μπράντλεϊ. Οι ταφές στη θέση χρονολογούνται από την βρετανική Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα μέσα της Εποχής του Σιδήρου, σε μια περίοδο που εκτείνεται για 900 χρόνια και, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ταφές της Εποχής του Χαλκού, δεν περιλαμβάνει καύσεις. Η νεκρόπολη περιλαμβάνει ταφές ανθρώπων και ζώων τοποθετημένα σε προσεκτικές στάσεις. Μια γυναίκα, γύρω στα 50, φαίνεται ότι αποτέλεσε θύμα θεληματικής ανθρωποθυσίας, καθώς πέθανε από χτυπήματα ξίφους στο κεφάλι της.

Η εκπληκτική αποκάλυψη της προέλευσης των νεκρών όμως πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση οξυγόνου και ισοτόπων στροντίου στο σμάλτο των δοντιών των νεκρών. Καθώς τα ισότοπα, που προέρχονται από το πόσιμο νερό, μπορούν να δείξουν πού ζούσε ο καθένας όταν το σμάλτο των δοντιών του διαμορφωνόταν, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο  εννέα από τα 25 άτομα έζησαν στην περιοχή όπου τάφηκαν.  Οκτώ νεκροί είχαν γεννηθεί εκεί που είναι τώρα η Ν. Νορβηγία και η Σουηδία ενώ άλλοι πέντε είχαν έρθει από τη Δ. Μεσόγειο, ίσως τη σημερινή Ισπανία ή και τη Β. Αφρική.

«Με πέντε από τους 13 ανθρώπους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, δύο από τους πέντε της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και πέντε από τους επτά της Μέσης Εποχής του Σιδήρου να έχουν εξεταστεί, και όλους να φέρουν ίχνη μετανάστευσης, αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ταφική θέση που κυριαρχείται από μετανάστες», λέει η Μπράντλεϊ.

Αυτό που μένει τώρα να καθοριστεί είναι το σύνολο των συνθηκών που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς να αφήσουν τη γη τους και να ζήσουν στη Βρετανία, όπου και πέθαναν.