Μια νεκρόπολη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού αποκαλύφθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Vranje της Ν. Σερβίας.

Τη νεκρόπολη εντόπισε ομάδα ειδικών από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (SANU) και τη Φιλοσοφική Σχολή στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα, η νεκρόπολη βρέθηκε στη θέση Maniate, στο χωριό Ranutovac, 3 χλμ. Β. του Vranje, κατά μήκος μιας οδικής αρτηρίας γνωστής ως Koridora 10.

O Alexander Bulatovi, συντονιστής ενός προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης στην οδική αυτή αρτηρία δήλωσε ότι η νεκρόπολη περιλάμβανε κατάλοιπα νεκρών που είχαν καεί σε νεκρικές πυρές.

«Η νεκρόπολη χρονολογείται στην Πρωιμη Εποχή του Χαλκού – με βάση τους αρχικούς μας υπολογισμούς μεταξύ 2000 και 1800 π.Χ. – και είναι σημαντική διότι είναι η μοναδική πλήρως διατηρημένη νεκρόπολη από την εποχή αυτή στα Κεντρικά Βαλκάνια […] Είναι η πιο σημαντική αποκάλυψη που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην οδική αρτηρία. […]. Την ίδια στιγμή βρήκαμε πολλά κεραμικά αντικείμενα που δείχνουν κάπως ασυνήθιστα για την περιοχή αυτή, καθώς και μερικά αγγεία των οποίων η χρήση είναι άγνωστη», εξηγεί.

Το αρχαιολογικό υλικό φυλάσσεται στο  Εθνικό Μουσείο του Vranje, όπου αργόπτερα θα εκτεθεί.

Το σεβικό τμήμα της οδικής αρτηρίας όπου γίνονται οι ανασκαφές εκτείνεται από την περιοχή Grabovnica κοντά στοLeskovac μέχρι την περιοχή Preaevo, στα σύνορα με τη FYROM.  Περιλαμβάνει 33 καταγεγραμμένες αρχαιολογικές θέσεις, πέντε από τις οποίες δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.