Έργα που εκπροσωπούν τη «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας» θα παρουσιαστούν σε έκθεση που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου. Αξιόλογα αντικείμενα, πρωτότυπα και αντίγραφα από το Μουσείο του Βελιγραδίου θα φιλοξενηθούν στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας σε μια έκθεση που διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Στα έργα περιλαμβάνονται αντικείμενα μικροτεχνίας του 11ου-14ου αιώνα, αμφιπρόσωπες εικόνες, βημόθυρα και αντίγραφα τοιχογραφιών από σημαντικά σερβικά μνημεία, όπως από τις Μονές Μileševa, Sopoćani, Studenica, Gračanica κ.ά., τα οποία αντανακλούν τις καλλιτεχνικές αξίες της βυζαντινής παράδοσης.

Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς πριν από την επανέκθεσή τους στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, προσφέροντας στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας.

Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται μικρής διάρκειας ταινία (8″) με τα σημαντικότερα σερβικά μνημεία αυτής της περιόδου ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης Σέρβοι και Έλληνες βυζαντινολόγοι θα παρουσιάσουν στο κοινό ειδικά θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και εν γένει την τέχνη της Σερβίας κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 και ώρα 20.00 από τον Αν. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα και τον Υπουργό Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Bratislav Petković.

Στα εγκαίνια θα παραστούν ο Πρέσβης της Σερβικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Dragan Županjevac και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου κ. Bojana Borić Brešković.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου έως 18 Αυγούστου 2013.