Σχεδιασμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις και εναρμονισμένο με το μουσειογραφικό ύφος των εκθεσιακών χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου είναι το πωλητήριό του, το οποίο θα εγκαινιαστεί σήμερα.

Το πωλητήριο καταλαμβάνει 100 περίπου τ.μ. σε ισόγειο κτήριο στον αύλειο χώρο του Μουσείου, κοντά στο ανακαινισμένο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, και σε αυτό θα διατίθενται πιστοποιημένα αντίγραφα αντικειμένων από ελληνικά κρατικά μουσεία, όπως εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά, κοσμήματα καθώς και πρωτότυπες δημιουργίες. Επίσης, στα πωλητέα είδη θα περιλαμβάνονται οι εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και άλλων εκδοτικών οίκων, αφίσες, γραφική ύλη, προϊόντα τεχνολογίας και χειροποίητες κατασκευές, κάποια από τα οποία θα κοσμούνται με θέματα και μοτίβα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Τα αντικείμενα του πωλητηρίου θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες εφαρμογές ώστε να καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού.

Χάρη στα ειδικά σχεδιασμένα βιβλιοστάσια, τους πάγκους και τις ανοικτές προθήκες, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει τις εκδόσεις, να αγγίξει τα ευπώλητα αντικείμενα, να εξετάσει και να θαυμάσει από κοντά τα κοσμήματα και τα αντικείμενα μικροτεχνίας. Παράλληλα, σε ειδικό χώρο θα παρουσιάζονται είδη από τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Η λειτουργία του πωλητηρίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, συμπληρώνει την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 19.30 από τον Αν. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα.