Έναν αρχαίο γυναικείο αγροτικό θεσμό, τα «Θεσμοφόρια», επιδιώκει να αναβιώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ). Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Ακρόπολης με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Στην Αρχαιότητα τα «Θεσμοφόρια» ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της Κόρης της Περσεφόνης. Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των Θεσμοφορίων ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος στη γονιμότητα.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», με ομιλητές επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη από το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών («Τοπικά Προϊόντα. Παράδοση και σύγχρονες προοπτικές»), η δρ Χριστίνα Μητσοπούλου, Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («Θεσμοφόρια: Μύθος και Ιστορία») και η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ («Η Αρχή και η εξέλιξη της γεωργίας στην Ελλάδα μέσα από αρχαιοβοτανικά δεδομένα»).

Δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο του Σαββάτου 25 Μαΐου πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στο 210 2124408.

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013_ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013_ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ