Δύο κινηματογραφικές παραγωγές, μία από τη National Gallery of Art της Ουάσινγκτον και μία από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Σκοπός, η παραγωγή ταινίας με τίτλο «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections», που θα προβληθεί στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί από τις 6 Οκτωβρίου 2013 ως τις 2 Μαρτίου 2014 στη National Gallery και από τις 9 Απριλίου ως τις 25 Αυγούστου 2014 στο J.P. Getty Museum του Λος Άντζελες.

«Οι δύο παραγωγές θα συμπληρώνουν η μία την άλλη, καθώς η κάθε μία θα έχει τη δική της οπτική. Η δική μας αντίληψη αφορά περισσότερο το θέμα της ιστορικής συνέχειας της βυζαντινής κληρονομιάς και πώς αυτή εκφράζεται στη σύγχρονη Ελλάδα», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσε το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα του αμερικανικού μουσείου.

Η κ. Μενδώνη, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, πληροφόρησε επίσης ότι τα γυρίσματα της γενικής Γραμματείας Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν σε έξι πόλεις με σπουδαία βυζαντινά μνημεία, δηλαδή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στους Φιλίππους, στην Καστοριά, στον Μυστρά και στη Νέα Αγχίαλο. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο της σημαντικής έκθεσης που ετοιμάζεται πυρετωδώς και από τα δύο μέρη (πρόσφατα Αμερικανοί δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία και μουσεία της χώρας μας δήλωσαν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι), και σκοπό έχει την προβολή της Ελλάδας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η ταινία θα πλαισιώνει κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η παρουσίαση έκθεσης με έργα νεότερων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το Βυζάντιο και οι ομιλίες που θα διεξαχθούν στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ θα ταξιδέψουν κι άλλα έργα της βυζαντινής κληρονομιάς μας, καθώς το ΚΑΣ είπε το «ναι» στον συμπληρωματικό δανεισμό δεκάδων ακόμα. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συμβουλίου, όπως αναμενόταν, δεν έφεραν καμία αντίρρηση για την εξαγωγή –με όλους τους νόμιμους όρους– στην Ουάσινγκτον και στην Καλιφόρνια περίπου 67 έργων από το Μουσείο Μπενάκη, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας, το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχάλη Τοσίτσα, καθώς και από τις συλλογές της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.