Για πρώτη φορά η Europa Nostra στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες» (Dedicated Services) —και κατόπιν σχετικής πρότασης του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)— βραβεύει έναν ελληνικό φορέα, εν προκειμένω το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Για το ΠΙΟΠ αυτή η τιμητική διάκριση συνιστά, σε διεθνές επίπεδο πλέον, την αναγνώριση της υλοποίησης ενός οράματος και των μεθοδικών προσπαθειών που καταβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ μελετά, διασώζει και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά μας αναδεικνύοντας επιμέρους στοιχεία της ταυτότητας κάθε περιοχής που επιλέγει. Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Τσαλαπάτα στο Βόλο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, συγκαταλέγονται στο εν λόγω δίκτυο το οποίο θα διευρυνθεί με δύο ακόμη μουσεία οι εργασίες των οποίων δρομολογούνται εντός του έτους: το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.

Προσανατολισμένο συνειδητά σε περιοχές εκτός Αθηνών και με την αρωγή της τοπικής κοινωνίας, του ΥΠΠΟΤ και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, το ΠΙΟΠ κατορθώνει να διατηρεί «ζωντανούς» τους δεσμούς του παρελθόντος με το παρόν και προσφέρει στην περιφέρεια έμμεση οικονομική και άμεση πολιτιστική στήριξη.

«Αυτή η σημαντική τιμητική διάκριση μας “οπλίζει” με περισσότερη δύναμη και θέληση, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τομέα του πολιτισμού, συμβάλλοντας επίσης στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και την ενίσχυση της περιφέρειας. Αποτελεί, επίσης, μια καλή αφορμή για να ακουστεί κάτι θετικό για την Ελλάδα στο εξωτερικό που τόσο συχνά βάλλεται τελευταία», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Σοφία Στάικου.