Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το εορταστικό διήμερο της 18ης και 19ης Μαΐου με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς. 35 Χρόνια Πωλητήριο», στο Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1).

Με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με 10 «ζωντανά» εργαστήρια που θα στηθούν ανάμεσα στα εκθέματα στους χώρους του Μουσείου (ωράριο εργαστηρίων: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, 11:00-20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, 11:00-15:00).

Τα εργαστήρια

1. «Λίθου συντήρησις», Γιάννα Δογάνη: Γνωρίστε βήμα βήμα όλα τα στάδια κατασκευής ψηφιδωτών.

2. «Από τα ανθίβολα στο στίλβωμα του χρυσού», Ανθή Βαλσαμάκη: Αγιογραφία με την παλιά τεχνική της αβγοτέμπερας και του στιλβώματος με φύλλο χρυσού.

3. «Από το καλούπι στο ακριβές αντίγραφο», Γιώργος Αργύρης και Ισμήνη Καπάνταη: Πώς δημιουργούμε πιστά αντίγραφα από καλούπια.

4. «Σφυρηλατώντας το παρελθόν», Άκης Γκούμας: Πώς η φωτιά και το σφυρί δίνει μορφή στο μέταλλο.

5. «Πτυχώσεις – origami και παραδοσιακή φορεσιά», Γεωργία Γκρεμούτη: Διπλώστε μαζί μας χαρτιά και ανακαλύψτε τα μυστικά μιας μοναδικής τεχνικής.

6. «Τσαπαρί- υφαίνοντας με καρτέλες», Μαρία Γρηγορίου: Μία μοναδική τεχνική ύφανσης με καρτέλες και κλωστές.

7. «Σμάλτα που ταξιδεύουν», Σπύρος Κούκος και Κατερίνα Κούκου: Χρυσές καραβέλες! Το μοντέλο, το σμάλτωμα και οι λεπτομέρειες.

8. «Σύγχρονα τελετουργικά- σύγχρονα εργαλεία», ΑΚΤΟ (συντονισμός: Χριστίνα Σκουλούδη): 20 φοιτητές του τμήματος Product Design του ΑΚΤΟ σχεδιάζουν χρηστικά αντικείμενα μιας δικής τους τελετουργίας.

9. «Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι…», Ομάδα Μέντη: Πώς φτιάχνεται η φούντα του τσολιά;

10. «ΣΙΣΥφως», ΕΝ ΦΛΩ: Η γνωστή εικαστική ομάδα, συμμετέχει στη γιορτή και καλεί το κοινό να δημιουργήσει τα δικά του έργα.

Εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γιορτή είναι και τα παιδιά! Σε τρεις θέσεις μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παιδιά παίζοντας με ποικίλα υλικά μαθαίνουν για τις τεχνικές της αγγειογραφίας και τις χρήσεις των αγγείων, κατασκευάζουν κοσμήματα και μέσα από τους ήρωες μιας άλλης εποχής δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες (ωράριο εργαστηρίων: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, 11:00-20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, 11:00-15:00).

1. «Ερυθρόμορφο ή μελανόμορφο;». Ελένη Αλούπη και ομάδα ΘΕΤΙΣ: Τα παιδιά παίζοντας, μαθαίνουν για τα αρχαία αγγεία.

2. «Μικροί χρυσοχόοι», Ντόλλυ Μπουκογιάννη: Από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη δημιούργησε το δικό σου κόσμημα.

3. «Ο δικός μου ήρωας», Χριστίνα Ντεπιάν: Τα παιδιά δημιουργούν τους δικούς τους σύγχρονους ήρωες και συνθέτουν αφίσες με τα δικά τους μηνύματα και συνθήματα.

Τα παρασκήνια της έκθεσης

«Κωνσταντίνος Μάνος. A Greek Portfolio. 50 χρόνια μετά». Δείτε, λίγο πριν τα εγκαίνια, τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες… Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν και πώς αναδεικνύουν από το μηδέν ένα εικαστικό γεγονός.

Ο σπουδαίος έλληνας καλλιτέχνης της διασποράς Κωνσταντίνος Μάνος, με τις μαγικές του εικόνες, μας καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του ’60.

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2013, 12:00-15:00 (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).

Εκπτώσεις στα πωλητήρια

Στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα στο Πωλητήριο οι εκδόσεις θα διατίθενται με έκπτωση 50% και τα αντικείμενα με έκπτωση 20%.

Σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου (Πειραιώς 138, Ισλαμικό και Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) η ελεύθερη είσοδος και οι εκπτώσεις στα πωλητήρια θα ισχύουν μόνο για το Σάββατο 18 Μαΐου.