Τα 35 χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη – το πρώτο Πωλητήριο Μουσείου στην Ελλάδα. Για να γιορτάσει το γεγονός, το Μουσείο διοργανώνει μια μεγάλη, πρωτότυπη έκθεση, που θα καταλάβει το σύνολο του κεντρικού κτηρίου της οδού Κουμπάρη. Μια έκθεση όπου οι σύγχρονες δημιουργίες θα συναντήσουν τα πρωτότυπα έργα, θα συνυπάρξουν δηλαδή, θα αντιπαρατεθούν και θα συνδιαλλαγούν με τα έργα της προέλευσής τους.

Η έκθεση θα ανοίξει στις 18 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων –τη μεγάλη γιορτή δηλαδή των Μουσείων όλου του κόσμου– και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.

Το Μουσείο Αλλιώς…

είναι ο τίτλος που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ανατροπή που θα συντελεστεί σε όλους τους ορόφους του κεντρικού κτηρίου.

Αντικείμενα από τα Πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, κοσμήματα, κεντήματα, κεραμικά, γλυπτά, υφάσματα, μπρούτζινα, χάρτινα, πλαστικά, κλωστές, μαργαριτάρια, πετράδια και ζωγραφιές επισημαίνονται με πορτοκαλί –το χρώμα της σακούλας του Πωλητηρίου– και παίρνουν θέση στους μουσειακούς χώρους και στις βιτρίνες, πλάι στα αντικείμενα που έγιναν αφορμή για να γεννηθούν. Οι επισκέπτες, θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό, παρακολουθώντας τα πρωτότυπα έργα να μεταλλάσσονται μέσα από σύγχρονες οπτικές, τεχνικές ή χρήσεις, σε έργα νέα: από τις γνωστές, πιστές αναπαραγωγές μέχρι τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες της σύγχρονης έκφρασης.

Δεκάδες εργαστήρια, καλλιτέχνες, γραφίστες, τεχνίτες, παραγωγοί, και βιομηχανικοί σχεδιαστές, παλιοί και νέοι συνεργάτες, αλλά και μεγάλοι δημιουργοί που γοητεύτηκαν –τα 35 αυτά χρόνια– από τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, θα είναι παρόντες, συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή.

Λίγα λόγια για το Πωλητήριο….

500 νέοι σχεδιαστές, 100 εργαστήρια και περίπου 12.000 επισκέπτες το χρόνο μαρτυρούν τη δυναμική πορεία του Πωλητηρίου. Το ιστορικό πλέον Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από τα αναρίθμητα μουσειακά εκθέματα, επιλέγει αντιπροσωπευτικά δείγματα με διαχρονική αξία και τα αναπαράγει με σεβασμό και υπευθυνότητα. Σταθεροί πελάτες του Πωλητηρίου είναι το Ελληνικό κράτος, η Εκκλησία της Ελλάδος, υπουργεία, πρεσβείες, τράπεζες και μεγάλοι οργανισμοί, ενώ διαδραματίζει και το ρόλο σύμβουλου στην επιλογή ή και στη σχεδίαση αντικειμένων κατά παραγγελία.

Ένας άλλος όμως εξίσου σημαντικός στόχος είναι η διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών που τείνουν να χαθούν αλλά και η υποστήριξη των τεχνιτών που τις χρησιμοποιούν. Το Πωλητήριο συνεργάζεται με διάφορα εργαστήρια, περίπου 100 σε όλη την Ελλάδα, όπως εργαστήρια κοσμημάτων στα Γιάννενα, κεραμικής από την Αίγινα και τη Σκόπελο, κεντημάτων από τη βόρεια Ελλάδα.

Το Πωλητήριο όμως, από πολύ νωρίς άνοιξε τον δρόμο και για τους νέους σχεδιαστές και καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών. Το κτήριο της οδού Πειραιώς –που άνοιξε το 2004–, επικεντρώνεται στις πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Διευρύνει τη συνεργασία του με τους νέους Έλληνες δημιουργούς, προσφέροντας ένα χώρο ειδικά σχεδιασμένο για να παρουσιάζονται τα καλύτερα δείγματα σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και design.

Περίπου 500 Έλληνες σχεδιαστές και καλλιτέχνες έχουν εκθέσει μέχρι σήμερα μετά από αυστηρή επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες που έχουν προτείνει τις δημιουργίες τους. Η διαδικασία επιλογής γίνεται 3 φορές το χρόνο, με κριτήρια την εξαιρετική αισθητική και την άρτια τεχνική. Εκεί συγκεντρώθηκε ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών και του design ως συνέχεια της πλούσιας καλλιτεχνικής της παράδοσης.

Το 2012 εγκαινιάστηκε το νέο Πωλητήριο στην Πινακοθήκη Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Στο Πωλητήριο αυτό, τα αντικείμενα αποτελούν νέες παραγωγές, εμπνευσμένες κατά κύριο λόγο από το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και τους καλλιτέχνες της γενιάς του Μεσοπολέμου. Κορυφαίοι σχεδιαστές και καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών συνυπάρχουν αρμονικά με νέες ομάδες σχεδιαστών. Οι ειδικές κατασκευές για παιδιά από τους νέους σχεδιαστές εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά πλούσιο τμήμα που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τις νεότερες ηλικίες με την τέχνη. Το παιδικό τμήμα συνεργάζεται με τα πωλητήρια ξένων Μουσείων όπως η Tate Gallery, το Centre Pompidou, το ΜοΜa κ.ά.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 21 Ιουλίου 2013. Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1 (210 36 71000).

Εγκαίνια: 18 Μαΐου 2013, ώρα 11:00.

Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 9:00-17:00, Πεμ., Σαβ.: 9:00-24:00, Κυρ.: 9:00-15:00, Δευτ., Τρ.,: Κλειστά. Δευτ. (Πωλητήριο): 9:00-17:00.