Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, στο πλαίσιο του φετεινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, καλεί τους επαγγελματίες των μουσείων να ερμηνεύσουν τη φράση «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα)=κοινωνική αλλαγή» και να κινητοποιηθούν με αφετηρία τις αξίες που αυτή εκπροσωπεί, καθώς και το αισιόδοξο μήνυμα που μεταφέρει για τη δυναμική των μουσείων στον 21ο αιώνα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειακές Σπουδές» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσε μια σειρά από συμμετοχικές δράσεις δημιουργικής γραφής για τους φοιτητές και αποφοίτους του, με πηγή έμπνευσης τις συλλογές επιλεγμένων μουσείων της Αθήνας και σημεία αναφοράς διαφορετικές και σημαντικές κοινωνικές αξίες.

Στόχος της δράσης είναι η διάχυση του μηνύματος ότι τα μουσεία είναι σημαντικά στη ζωή μας, όχι μόνο ως χώροι μάθησης αλλά και ως πεδία δημιουργικής δράσης, έμπνευσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Τον Απρίλιο και το Μάιο, οι φοιτητές και απόφοιτοι εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μικρά ποιητικά κείμενα στη διάρκεια επισκέψεων σε μουσεία της πρωτεύουσας, υπό το συντονισμό της Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορος Μουσειολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε και την πρωτοβουλία για την οργάνωση και την επιμέλεια του εγχειρήματος.

Την εβδομάδα του εορτασμού, με κορύφωση την 18η Μαΐου, οι ποιητικές δημιουργίες των φοιτητών και αποφοίτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο (ειδική σελίδα στο Facebook, με τίτλο «Μουσειο.λόγοι σε δημιουργική δράση», https://www.facebook.com/Mouseiologoi) για να διαβαστούν, να σχολιαστούν από τους αναγνώστες τους (όλους εμάς) και να αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω δημόσιες συζητήσεις για τα μουσεία και το ρόλο τους στην κοινωνία.

Η δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του οποίου είναι η Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.