Τα ίχνη της ιστορικής πορείας της πόλης των Σερρών στα προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά, οθωμανικά και νεότερα χρόνια έψαξαν και αποτύπωσαν δεκαέξι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 23ου δημοτικού σχολείου Σερρών, μετά από παρότρυνση του δασκάλου τους Κ. Φωστηρόπουλου και εκμεταλλευόμενοι τη διδακτική ώρα της Ευέλικτης Ζώνης.

Στις λιγοστές εβδομαδιαίες ώρες του μαθήματος «Ευέλικτη Ζώνη» οι μαθητές άφησαν τα θρανία τους και την ανεμελιά του διαλείμματος και έτρεξαν στις τοπικές βιβλιοθήκες, μελέτησαν βιβλία Σερραίων συγγραφέων, βρήκαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και οργάνωσαν ερευνητικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ακρόπολη της πόλης των Σερρών (Κουλάς) και σε άλλα ιστορικά μνημεία, συνθέτοντας ένα ιστορικό εγχειρίδιο της πόλης των Σερρών που αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια και φωτογραφικό υλικό την ένδοξη ιστορία του τόπου από τη γέννησή του πριν από 3.200 χρόνια μέχρι και σήμερα.

Οι μικροί συγγραφείς ασπαζόμενοι το γνωμικό του ιστορικού συγγραφέα Δημ. Κ. Σαμσάρη ότι «Η Ιστορία είναι “Δασκάλα της ζωής” που έρχεται να πλουτίσει την πείρα και να διευρύνει τον ορίζοντα σκέψης του αναγνώστη», δούλεψαν για έναν ολόκληρο χρόνο και παρότι σήμερα μαθητές της Α’ Γυμνασίου, κατάφεραν να τυπώσουν τις προσπάθειες ενός έτους και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο ενενήντα σελίδων, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ιστορικά βιβλία μεγάλων ιστορικών συγγραφέων.

Αρωγοί στις προσπάθειες των παιδιών στάθηκαν επιχειρηματίες του δήμου Σερρών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Σερρών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και ο Δήμος Σερρών. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε εξήντα αντίτυπα και κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων των δημοτικών σχολείων της πόλης των Σερρών.

«Προσδοκούμε ότι η επαφή με την ιστορία του τόπου μας και η ιστορική γνώση που αποκτήσαμε θα μας βοηθήσουν, όπως γράφουν και οι ιστορικοί, να κατανοήσουμε τις αιτίες των ιστορικών γεγονότων και να συμβάλουμε δημιουργικά και υπεύθυνα στο ιστορικό μέλλον της πόλης, αλλά και της πατρίδας μας», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μικροί μαθητές που αισθάνονται περήφανοι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.