Για τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, τα «κουκλάκια», όπως τα αποκαλούν οι μεγαλύτερης ηλικίας νησιώτες μέχρι και σήμερα, θα μιλήσει την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στις 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η δρ Πέγκυ Σωτηρακοπούλου.

Τα κυκλαδικά ειδώλια αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά δημιουργήματα του πολιτισμού που άνθησε στις Κυκλάδες κατά την 3η χιλιετία π.Χ. και τα έργα που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο καταδεικνύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του.

Στην ομιλία της, την οποία διοργανώνει η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η κα Σωτηρακοπούλου θα κάνει αρχικά μια σύντομη ανασκόπηση του ιστορικού της έρευνας και των περιπετειών που τα κυκλαδικά ειδώλια αντιμετώπισαν στη σύγχρονη εποχή ως περιζήτητα λάφυρα των λαθρανασκαφών. Θα ακολουθήσει μια συνοπτική παρουσίαση των ποικίλων παραμέτρων του θέματος (τυπολογική εξέλιξη, χρονολόγηση, χρωματισμός, μέθοδοι επισκευής κατά την αρχαιότητα, συνθήκες εύρεσης, σημασία και χρήση των ειδωλίων) με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας.

Η Πέγκυ Σωτηρακοπούλου είναι αρχαιολόγος, δρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ειδικευθεί στην Προϊστορική Αρχαιολογία των Κυκλάδων και αυτή την εποχή ετοιμάζει τη δημοσίευση της κεραμικής από τις ανασκαφές του 2006-2008 στον Κάβο και το Δασκαλιό της Κέρου.