Το θέμα της αποκατάστασης του ορθογώνιου ανατολικού πύργου στην Ηετιώνεια Πύλη του Πειραιά και της δημιουργίας μεταλλικής πεζογέφυρας για την πρόσβαση σε αυτόν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στη σχετική μελέτη, η οποία μεριμνά για το σημαντικό για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά μνημείο, που έχει υποστεί αρκετά «δεινά» κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ζωής του, και κυρίως στα πρόσφατα χρόνια: αρχές του 20ού αιώνα υπέστη καταστροφές από τη λατόμευση κατά τη διάρκεια κατασκευής των γραμμών του σιδηροδρόμου που οδηγούσε προς το ΣΙΛΟ, ενώ το 1944 «τραυματίστηκε» από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών.

Στον αρχαίο πύργο αποτυπώνονται διάφορες ιστορικές φάσεις, όπως η Θεμιστόκλεια, η Κονώνεια και η Μακεδονική φάση, οπότε κατασκευάστηκε και η τάφρος που βρίσκεται κάτω από το μνημείο και η οποία θα «συνδεθεί» με τη μεταλλική πεζογέφυρα. Μάλιστα, στο σημείο αυτό υπάρχουν ενδείξεις για δύο πεσσούς, που υποδηλώνουν τη θέση αρχαίας γέφυρας.

Η πρόταση για την αποκατάσταση του ορθογώνιου ανατολικού πύργου, μήκους 7,20 μ. και πλάτους 9,24 μ., αφορά μεταξύ άλλων στη δομική αποκατάσταση και στην αποκατάσταση της γεωμετρίας του, ενώ θα διερευνηθεί και η δυνατότητα επανατοποθέτησης 10 αυθεντικών λίθων που έχουν ταυτιστεί με το μνημείο.

Η αποκατάσταση του ορθογώνιου ανατολικού πύργου στο πλαίσιο του έργου για τη διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, είναι ένα από τα έργα που εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά. Στην πραγματικότητα αφορά το ένα τέταρτο της συνολικής παρέμβασης, που θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο πρώην διαμετακομιστικό και αποθηκευτικό χώρο σιτηρών (ΣΙΛΟ), το νέο Αρχαιολογικό-Θεματικό Μουσείο στο κτίριο «Καστράκι», που θα λειτουργεί ως παράρτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και θα περιλαμβάνει έκθεση για τον Πειραιά ως λιμάνι, καθώς και το Μουσείο Μετανάστευσης, που θα κατασκευαστεί στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης.