Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο οι πέτρες ή οι φυσικές ομορφιές, αλλά και οι αξίες και οι ιδέες διαφορετικών πολιτισμών που σήμερα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, τόνισε η Γενική Διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα σε συνέντευξή της στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Η κ. Μπόκοβα, η οποία μετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική βούληση είναι σημαντική για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επίσης και η επίγνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας στον κόσμο.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι η παγκοσμιοποίηση ασκεί περισσότερη πίεση με το μοντερνισμό… Αλλά από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προερχόμαστε», είπε η κ. Μπόκοβα. «Εμείς στην Unesco λέμε πάντα ότι η κληρονομιά δεν είναι μόνο πέτρες ή μόνο φυσικές ομορφιές. Η κληρονομιά μεταφέρει αξίες, αντιλήψεις για μακρινές κουλτούρες, μακρινούς πολιτισμούς και τη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα χρειαζόμαστε τον πολιτισμό ως γέφυρα κοινών αξιών» υπογράμμισε.

Ως θαυμάσιο παράδειγμα κοινής ιστορίας, κληρονομιάς και γνώσης όσον αφορά την αξιοποίησή τους για να έρθουν οι άνθρωποι εγγύτερα, η κ. Μπόκοβα ανέφερε την περιφερειακή έκθεση «Φανταζόμαστε τα Βαλκάνια (Imagining the Balkans). Ταυτότητες και μνήμη στο μακρό 19ο αιώνα», που εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Λιουμπλιάνας.

Η κ. Μπόκοβα τόνισε ότι αν ένα μνημείο ή τοποθεσία εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τότε αποκτά διεθνή αναγνώριση. Η ένταξή του στον κατάλογο μαρτυρά την εξέχουσα παγκόσμια αξία. Ταυτόχρονα ενθαρρύνεται το ενδιαφέρον των τουριστών. Κάθε εγγραφή συνεπάγεται αύξηση κατά 40-50% της τουριστικής κίνησης, εξήγησε. Παράλληλα, όμως, πρέπει να δίνεται προσοχή στην πίεση που δημιουργεί η αύξηση των επισκεπτών και απατείται βιώσιμη διαχείριση της τοποθεσίας, προειδοποίησε η κ. Μπόκοβα.

Ο κατάλογος των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν είναι «διαγωνισμός ομορφιάς» και κύριοι στόχοι της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η προστασία και η διαφύλαξη των μνημείων, υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα. Υπάρχουν τοποθεσίες που είναι σε κίνδυνο λόγω των κλιματικών αλλαγών, λόγω φυσικών καταστροφών ή συγκρούσεων και έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των απειλούμενων τοποθεσιών, επεσήμανε.

«Η εγγραφή στη λίστα των απειλούμενων μνημείων επιστρατεύει την προσοχή, την πολιτική βούληση, πόρους και συνολική διεθνή προσοχή. Για παράδειγμα, στο Μαλί και στη Συρία ανησυχούμε πολύ για την καταστροφή ορισμένων μνημείων λόγω των συγκρούσεων» υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα.