Ο 49χρονος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρώην επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων του Λούβρου, που ήδη φρόντιζε θησαυρούς όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, επελέγη στη θέση του διευθυντή του διάσημου παρισινού Μουσείου, που υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 10 εκατ. επισκέπτες.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επέλεξε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ως διευθυντή τον διαπρεπή αυτόν ιστορικό της Τέχνης, αρχαιολόγο και Γενικό Συντηρητή της Εθνικής Κληρονομιάς, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Γαλλικής Σχολής των Αθηνών (1993-96).

Η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Μαρτινέζ αποτελεί «μία αξιοσημείωτη προσωπικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοκρατικής πορείας του».

Ο Μαρτινέζ μεταπήδησε στο Λούβρο το 1997 και από το 2007 διηύθυνε το τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων.

Ειδικός στην ελληνική γλυπτική και θιασώτης της μεταλαμπάδευσης της τέχνης στο ευρύτερο κοινό, ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του μουσείου Λούβρο-Λανς, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα πρώην ορυχείο.

Ο Μαρτινέζ διαδέχεται στην επίζηλη αυτή θέση τον Ανρί Λουαρέτ, ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει την υποψηφιότητά του έπειτα από 12 χρόνια στο πηδάλιο του πλέον επισκέψιμου μουσείου στον κόσμο.