Oι αρχαιολόγοι-ερευνητές Χαράλαμπος Κριτζάς, Ιωάννης Παπαχριστοδούλου, Ιωάννης Τουράτσογλου και Κωνσταντίνος Τσάκος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην ελληνική αρχαιολογία την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ύστερα από την εισαγωγική ομιλία του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, ο οποίος παρουσίασε τους τιμώμενους, οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι, νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων Πάνος Βαλαβάνης, Μελίνα Φιλήμονος-Τσοποτού, Μανώλης Μακρής, Αθανάσιος Ριζάκης, Γιάννης Στόγιας, Άγγελος Δεληβορριάς και Φωτεινή Ζαφειροπούλου μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο (ανασκαφικό, σωστικό, εκδοτικό) των τεσσάρων αρχαιολόγων.

Οι ίδιοι, εξάλλου, οι τιμώμενοι αναφέρθηκαν κατά την ομιλία τους σε συγκεκριμένες πτυχές της μακράς θητείας τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρουσιάζοντας με παραστατική πολλές φορές γλαφυρότητα καταστάσεις από το δύσκολο και πολλαπλών επιπέδων έργο τους.

Η ημερίδα με θέμα «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τιμά», η οποία ξεκίνησε το 2009 ως πρωτοβουλία του Μουσείου, συμπληρώνοντας ένα κενό στην αναγνώριση ανθρώπων από τον δημόσιο τομέα οι οποίοι αφιέρωσαν τον χρόνο και την πνευματική τους ικμάδα στην μαχόμενη Αρχαιολογία, τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός. Θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, τιμώντας εκ περιτροπής γυναίκες και άνδρες, κυρίως αφυπηρετήσαντες αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Μετά το πέρας των ομιλιών στους τιμώμενους απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα, σε συνδυασμό με μια ασημένια κύλικα, αντίγραφο πρωτότυπου έργου από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Το συγκεκριμένο σκεύος, ως αγγείο συμποτικό, ευφραίνει την ψυχή και το πνεύμα, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ανάμνηση από την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.