Μετά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το «πράσινο φως» στη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών έδωσε ομόφωνα και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος κήπος αναψυχής, που θα παραπέμπει σε παραδεισένιο τοπίο. Κυρίαρχο στοιχείο στη διαμόρφωση θα αποτελέσει μια υδάτινη διαδρομή, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί η παρουσία του υγρού στοιχείου στην πόλη.

Μέσα στον χώρο αυτόν, με τη φυσική σκίαση που θα προσφέρουν τα δέντρα του κήπου, θα λειτουργεί και το αναψυκτήριο του Μουσείου. Επίσης, θα δημιουργηθούν και σημεία ανάπαυσης του επισκέπτη και θέασης προς τις μικρές εκθέσεις του περιβάλλοντα χώρου.

Τέλος, το θεατράκι του αύλειου χώρου θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι προσβάσιμο στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου θα ενοποιηθεί με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, προκειμένου να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο περιπάτου και ανάπαυλας.