Από το ΔΕΠΙΝ-Πελοποννήσου 2007-2013 θα χρηματοδοτηθεί  το έργο της αποκατάστασης της δυτικής πτέρυγας και του Διαβατικού της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο) στη Μεσσηνία. Την απόφαση υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου.

Πρόκειται για κτίσμα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β′ του Παλαιολόγου, που χρονολογείται στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει φρουριακό χαρακτήρα και αποτελείται από το καθολικό, ένα τριώροφο πυργόσπιτο σε επαφή με το οποίο κτίστηκε μεταγενέστερα πύργος, μία διώροφη πτέρυγα, ένα επίσης διώροφο κτίριο, όπου έχει διαμορφωθεί το διαβατικό με την κύρια είσοδο στο μοναστήρι, υπόγεια δεξαμενή καθώς και άλλα βοηθητικά κτίρια.

Η διώροφη πτέρυγα κελιών στην οποία έχει προσαρτηθεί ο ΝΔ πύργος και το Διαβατικό της Μονής αποτελούν αξιόλογο δείγμα της μεταβυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και χρονολογούνται στον 17ο με 18ο αιώνα.

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης, αφαίρεση σαθρών κονιαμάτων (αφού κρατηθούν μάρτυρες), λιθοσυμπληρώσεις, κατασκευή νέων δαπέδων, αποκατάσταση τζακιών, εξυγίανση θόλων δυτικής πτέρυγας, κατασκευή ξύλινης στέγης στο Διαβατικό και επικεράμωση, καθώς και τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών θα γίνεται παράλληλα αρχαιολογική τεκμηρίωση, ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο.