Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” η προοπτική να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 53.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Η έκταση όπου προβλέπεται να λειτουργήσει το κέντρο  – “πολυχώρος ψυχαγωγίας και εμπορίου” όπως έχει χαρακτηριστεί- με την ονομασία Αcademy Gardens περιλαμβάνει τις, κατεδαφισμένες πλέον, εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, τον περιβάλλοντα χώρο και εγκαταλειμμένα κτίρια της Κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, τα οποία αρχιτέκτονες έχουν ζητήσει να χαρακτηριστούν διατηρητέα βιομηχανικά μνημεία. Ο δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία, που υπόσχεται αντισταθμιστικά μέτρα όπως υποτροφίες μαθητών, ανάπλαση παιδικής χαράς κ.λπ. Η συμφωνία του δημάρχου έγινε όπως αναφέρει το ρεπορτάζ χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου. Για να χτίσει μάλιστα τα Αcademy Gardens, το διεθνές fund Artume ζήτησε και πέτυχε φωτογραφική τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοια δόμηση σε Βιοτεχνικό Πάρκο.

Η εταιρεία μιλάει για επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αντιπαραθέτουν ότι θα χαθούν 6.000-7.000 θέσεις εργασίας.  Οι κάτοικοι θεωρούν ότι τα «Αcademy Gardens» όχι μόνο δεν θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά θα δώσουν τη χαριστική βολή στα μικρά εμπορικά μαγαζιά, θα «τσιμεντώσουν» πολύτιμους ελεύθερους χώρους και εμμέσως θα ιδιωτικοποιήσουν το αρχαιολογικό πάρκο, μετατρέποντάς το σε «προαύλιο» του mall. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του θέματος στην 4η Δημοτική Κοινότητα στον Κολωνό. Ενάντια στην ανέγερση του mall τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των συνδυασμών «Επιμένουμε Αθήνα» του Γ. Αμυρά, «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ , «Συμπαράταξη για την Αθήνα» του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που έχουν αποχωρήσει από τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη. Oυδέτερη στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης του Ν. Κακλαμάνη.

Κάτοικοι και φορείς επεσήμαναν την απουσία ανεξάρτητης επιστημονικής και περιβαλλοντολογικής μελέτης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που εμφανίζεται να υιοθετεί το εταιρικό σχέδιο. «Έχετε κάνει την επιλογή να θεωρείτε την εταιρεία εξ ορισμού τίμια, ηθική και ορθολογική, και εμάς τους κατοίκους, εμπόρους και όλους τους άλλους ψεύτες και ανήθικους, ενώ δεν έχετε εκπονήσει οι ίδιοι καμία μελέτη», ήταν μία από τις μομφές που διατυπώθηκαν εκ μέρους των κατοίκων προς την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής. «Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι σήμερα, ενώ υποτίθεται γιορτάζουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πλάτωνα, 2.440 χρόνια μετά τη γέννησή του, φυτεύουν τσιμέντο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των 130 στρεμμάτων με τα 250.000 ευρήματα και μελλοντικό “Μουσείο των Αθηνών” όπως έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει. Επιτρέπουν, παρακάμπτοντας τους νόμους, σε ένα διεθνές fund, να χτίσει ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα μιλάει εξ ονόματος του Πλάτωνα. Είναι σαν να χτίζουν mall στον Παρθενώνα. Αν δεν μας πειράζει ούτε αυτό, ας τα ισοπεδώσουμε όλα» δήλωσε μέλος της επιτροπής κατοίκων στην εφημερίδα.