Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκαν η σπηλιά και ο οριοθετημένος χώρος γύρω από αυτήν στο Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου, στο Νομό Ιωαννίνων, όπου στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν ομαδικά κάτοικοι του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα.

Ο χαρακτηρισμός έγινε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αναγνωρίζει την ισχυρή σύνδεση του τόπου με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.

Στις 13 Αυγούστου 1944 τα ξημερώματα γερμανικές φάλαγγες εισέβαλαν στο Κεράσοβο. Έγιναν αντιληπτοί από ορισμένους Κερασοβίτες που κοιμόνταν στα αλώνια τους. Αυτοί ειδοποίησαν τους υπόλοιπους. Όσοι πρόλαβαν αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στα γύρω δάση ενώ οι άλλοι κρύφτηκαν στα υπόγεια. Οι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια και πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις. Όρισαν σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να παραδοθούν οι δράστες των δολιοφθορών που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, αλλιώς οι αιχμάλωτοι θα εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, ανήμερα τις γιορτής της Παναγίας, της προστάτιδας του χωριού, αδιαφορώντας για την ιερότητα της ημέρας οι κατακτητές πήραν τους ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, και τους οδήγησαν στη σπηλιά όπου σήμερα βρίσκεται ο Σταυρός. Εκεί, αφού πρώτα έβαλαν φωτιά στη σπηλιά, εκτέλεσαν τους ομήρους και τους πέταξαν μέσα. Παράλληλα οι επιδρομείς έβαλαν φωτιά στα σπίτια. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ απεβίωσαν εξαιτίας των κατακτητών 28 Κερασοβίτες.