Hector William Catling, CBE, MA, DPhil, FSA (1924-2013)

H Βρετανική Σχολή Αθηνών ανακοίνωσε τον θάνατο του Αντιπροέδρου και πρώην Διευθυντή της, Hector Catling, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Hector Catling, επίτιμο μέλος του St John’s College της Οξφόρδης, διετέλεσε Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών από το 1971 και έως τη συνταξιοδότησή του το 1989.

Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα Literae Humaniores του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την Κυπριακή Εποχή του Χαλκού (η εργασία του δημοσιεύθηκε αργότερα με τίτλο Cypriot Bronzework in the Mycenaean World) ενώ διέμενε στην Κύπρο. Από το 1955 έως το 1959 εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και αμέσως μετά στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ashmolean Museum, της Οξφόρδης, μέχρι το διορισμό του στη Βρετανική Σχολή.

Ως Διευθυντής της Σχολής, ο δρ Catling διενήργησε εκτενείς ανασκαφικές έρευνες στην Κνωσό (κυρίως στο Βόρειο Νεκροταφείο), καθώς και στο Μενελάειον της Σπάρτης και στο ιερό του Διός Μεσσαπέως στη θέση Τσάκωνα. Η πρωτοποριακή του έρευνα στο πλαίσιο της αρχαιολογίας, ειδικά όσον αφορά την προέλευση της κεραμικής, ήταν καθοριστικής σημασίας για την ίδρυση του Marc and Ismene Fitch Laboratory for Science-based Archaeology της Βρετανικής Σχολής το 1973. Υπήρξε ιδρυτής της Ένωσης των Φίλων της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ενώ έως το 2011 διετέλεσε Επίτιμος Γραμματέας της στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο δρ Catling ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν επίτιμο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.