Στην Κορώνη μετέβη την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να διαπιστώσει και να εκτιμήσει τις ζημιές που υπέστη από τη θαλασσοταραχή ισχυρός αναλημματικός τοίχος στα ΒΑ πρανή του Κάστρου Κορώνης.

Ο Υπουργός προήδρευσε σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού Δ. Σαμπαζιώτης και Θ. Πετράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θ. Βλαχούλης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Α. Σίμωσι, η Προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ε. Μηλίτση, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κάστρων Πυλίας καθ. Ν. Ζίας και κλιμάκιο από αρχαιολόγους, μηχανικούς και λοιπό τεχνικό προσωπικό των αρμοδίων υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι παράμετροι των μέτρων άμεσης προστασίας του μνημείου και δόθηκε η εντολή από τον Υπουργό να προχωρήσουν παράλληλα οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αρχιτεκτονική αποτύπωση του κάστρου, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την ιεραρχική αντιμετώπιση των ζητημάτων στερέωσης του συνόλου του χώρου.

Ο κ. Τζαβάρας κατεύθυνε τη συζήτηση στην εξεύρεση μόνιμης λύσης σε ένα σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το μνημείο, παράλληλα δε ζήτησε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα άμεσα μέτρα προστασίας του, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή του. Από πλευράς Δήμου Πύλου-Νέστορος ανακοινώθηκε η ανάληψη του κόστους της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών μέσω χορηγίας του Μανιατακείου Ιδρύματος, ενώ και ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στο σύνολο της προσπάθειας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μνημείο ως σύνολο και όχι αποσπασματικά και πρόσθεσε: «Η μελέτη πρέπει να αποτελεί το αναγκαίο εργαλείο για τη συνολική διάσωση και ανάδειξή του. Σκοπός της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Της μνήμης που είναι ενσωματωμένη στα μνημεία του παρελθόντος και μέσα από τη διατήρηση αυτών των μνημείων αναπαράγεται και διασώζεται και παραδίδεται στις επόμενες γενιές. Απέναντι σε αυτή την υποχρέωση θα κριθεί η συμπεριφορά όλων μας».

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας συνάντησης την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα προστασίας του μνημείου και ο σχεδιασμός όλων των απαιτούμενων δράσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας επισκέφθηκε τη Μεθώνη όπου επιθεώρησε τα εκτελούμενα με αυτεπιστασία από την 26η ΕΒΑ έργα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων κάστρου Μεθώνης» με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ και «Αποκατάσταση του Καποδιστριακού Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης» με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.