Τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Οι Δρόμοι του Καπνού: Μεταφορά τεχνολογίας από τη Βιέννη στην Καβάλα στις αρχές του 20ού αιώνα» από την Παρασκευή 5 Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 ανακοίνωσε ο Δήμος Καβάλας.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συμβολή της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και της εταιρείας Αdvantage Αustria (Αυστριακό Εμπορικό Επιμελητήριο). Θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του εντυπωσιακού διατηρητέου κτίσματος της Δημοτικής Καπναποθήκης που δεσπόζει στην πλατεία Καπνεργάτη στο κέντρο της Καβάλας.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το συνέδριο αυτό να λειτουργήσει ως μια θερμή πρόσκληση σε ιστορικούς, ιστορικούς της τεχνολογίας, μελετητές από το χώρο των σπουδών τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και πολιτισμικών σπουδών αλλά και αρχιτέκτονες, μουσειολόγους και ανθρωπολόγους για μια δημιουργική συνάντηση. Στόχος του συνεδρίου είναι η αποτίμηση του ρόλου της τεχνολογίας στην κοινωνική κατασκευή ολόκληρων πόλεων συμπεριλαμβανομένου και του πολεοδομικού σχεδιασμού τους.

Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές του συνεδρίου οι εργασίες που θα υποβληθούν στο συνέδριο πρέπει να σχετίζονται, αλλά όχι να περιορίζονται, στα παρακάτω θέματα: την εμπορία καπνού, τις οικονομικές σχέσεις και τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ Βιέννης και Καβάλας, τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας καπνού και τη μηχανοποίησή τους, την κουλτούρα εργασίας και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χώρο επεξεργασίας του καπνού, τη μεταφορά αρχιτεκτονικών μορφών από τη Βιέννη στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή σε ό,τι αφορά την τεχνοτροπία χτισίματος των καπνομάγαζων, και τέλος το ρόλο σημαντικών ξένων εμπόρων όπως ο Pierre Herzog ή ο Adolf Wix που καθόρισαν την πολιτισμική ζωή της πόλης.

Η υποβολή των εργασιών γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση mrentetz@vt.edu και ολοκληρώνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Η γλώσσα υποβολής είναι τα αγγλικά. Η περίληψη της υποβαλλόμενης εργασίας θα πρέπει να είναι έως 250 λέξεις. Ο κατάλογος των ομιλητών θα συγκεκριμενοποιηθεί έως τις 30 Μαρτίου 2013.